Demirtaş'tan 'Çağrı'yı iptal' İtirafı

Demirtaş'tan 'Çağrı'yı iptal' İtirafı

Selahattin Demirtaş, Çözüm Süreci'nde PKK'ya yönelik çağrı içeren açıklamanın son anda iptal edildiğini belirterek suçu hükümete attı

HDP Eş Genel Başkanı Selehattin Demirtaş, İstanbul'da düzenlenen 2. Avrupa Sol Partisi Akdeniz Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Çözüm Süreci'yle ilgili hem PKK'yı hem de KCK'yı bağlayan bir açıklamadan son anda vazgeçildiğini söyledi. Demirtaş, vazgeçme nedeni olarak ise hükümetin tavrını gösterdi. 

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, konferanstaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazetecilerin çözüm süreci noktasında son günlerde yaşananlara ve açıklamalara ilişkin sorularına Demirtaş, "İmralı Heyeti'nin son görüşmesinin ardından ortak bir açıklama yapılacağı ifade edilmişti. Karşılıklı demokratikleşme ve özgürlük adımları içeren ve KCK ile PKK'yi de bağlayan bir çağrı yapılacaktı. Ama bu bazı sıkıntılardan kaynaklı yapılmadı. Bu sıkıntılar ise AKP tarafından bir kısım medyaya sızdırılan 'PKK Mart'ta silah bırakacak' gibi tartışmalar engel oldu. Geri çekilmede de hükümet böyle davrandığı için böyle oldu" dedi.

Meclis'te görüşülmesine devam eden "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, "Güvenlik paketi ile ilgili ne kadar haklı olduğumuz, AKP'nin şiddet ile bize cevap vermesi ile bir kez daha ortaya çıktı. Biz bu paketin çıkmaması için elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz. Başbakan bizim molotof ile bonzaiyi çıkarmak istemediğimizi söylüyor. Bonzai ve molotof konusunda samimi iseniz, gelin yasayı iki madde ile sınırlandırın ve yasayı çıkartalım" dedi. Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun güvenlik paketini protesto eden sivil yurttaşlara karşı sivil faşist çevreleri göreve davet etmesini "acizliğin göstergesi" olarak niteleyen Demirtaş, Başbakan'ın bunu derhal önlemesi gerektiğini söyledi.