Darbeci Sisi'den Suriye Önerisi

Darbeci Sisi'den Suriye Önerisi

Mısır'da darbeyle başa gelen Sisi, Suriye krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Sisi, devlete ait Ahram, Ahbar ve Cumhuriyye gazetelerinin genel yayın yönetmenlerine verdiği ortak röportajın yayımlanan ikinci bölümünde, Suriye krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Mısır'ın ağırlığının ve konumunun taraflara ülkesinin rolünü kabul etmelerini sağladığını vurgulayan Sisi, "Muhalefet ve rejimin temsilcilerini diyalog için Kahire'ye davet etme konusunu değerlendiriyoruz. Krizin tüm tarafları, muhalefet olsun rejim olsun rızaları var. Bu nedenle elimizde gerçek bir fırsat var" dedi.
Sisi, "Mısır'ın, Suriye krizinin çözümü için şu anda geliştirmekte olduğu bir çözüm girişimi bulunuyor. Girişimin maddeleri arasında Suriyeli 100 yöneticinin bulunacağı ulusal meclis kurulması ve teknokrat hükümet oluşturulması yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Muhaliflerde ortak ses yok

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu SMDK üyesi Bessam Melik, daha önce yaptığı açıklamada, Mısır'ın, Suriye krizinin çözümü için "100 kişilik ulusal meclis ile teknokrat hükümetinin kurulmasını öngören bir girişim" hazırlığı içerisinde olduğunu söylemişti.
Melik'in ardından SMDK Başkanı Hadi Bahra da cumartesi günü, "Mısır tarafından çözüm için ortaya atılmış bir girişim yok. Söz konusu olan tek şey, muhalif tarafların Kahire'de yapacakları görüşmedir. Ancak şu ana kadar da hiçbir şeyde karar kılınmış değil" açıklamasında bulunmuştu.