Çipras'tan Türkiye'ye “Barbaros” Eleştirisi

Çipras'tan Türkiye'ye “Barbaros” Eleştirisi

Yunanistan Başbakanı Çipras, Güney Kıbrıs ziyaretinde, Türkiye'nin Barbaros gemisinin çözüm sürecine zarar verdiğini iddia etti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) ziyaret eden Çipras, Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Yunanistan ile Kıbrıs'ın sadece tarihi değil, aynı zamanda ortak gelecek açısından da birbirine bağlı olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın, Kıbrıs'ta BM çerçevesinde ve var olan anlaşmalar temelinde iki bölgeli, iki toplumlu ve tek vatandaşlıklı federasyon çözüm çabalarını desteklediğini ifade eden Çipras, Ada'daki çözümün kalıcı ve adil olması gerektiğini kaydetti.

BARBAROS ÇÖZÜM SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Türkiye'nin bölgeye Barbaros araştırma gemisini göndermesinin çözüm çabalarını olumsuz etkilediğini iddia eden Çipras, "Kıbrıs'ta Münhasır Ekonomik Bölgeler (MEB) alanındaki egemenlik haklarının ihlal edildiği zor bir dönemde bulunuyorum. Türkiye'nin bölgeye Barbaros'u göndermesi, uluslararası hukukun açıkça ihlali anlamına geliyor ve müzakereleri sabote ediyor. Türkiye, müzakerelerin sürdürülmesi için uluslararası hukuka saygılı olmalı ve tehdit etmemeli" dedi.

Gazetecilerin Atina hükümetinin münhasır ekonomik bölgelerin belirlenmesi ve Batı Trakya'daki Türk azınlığın dini liderleri olan müftüleri kendilerinin seçmesi konusunda adım atıp atmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan Çipras, yeni hükümetin bu konulardaki adımlarının dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Çipras, "İnceleme imkanı bulmadan boşa adım atacak bir hükümet değil, radikal değişiklikler içeren yeni bir hükümet var. Radikal olan, güvenlik beklentileri ve devamlılık sunandır" ifadelerini kullandı.