Çin'den işgalci İsrail'e Tepki

Çin'den işgalci İsrail'e Tepki

Çin, İsrail'e Filistin topraklarına tecavüz etmeyi bırakması çağrısında bulundu.

Çin İşgal Altındaki Topraklarda yasadışı Yahudi yerleşimlerinin inşasına izin vermeye ve onaylamaya devam ederken, Çin İsrail'i Filistin topraklarına ve kaynaklarına "tecavüz etmeyi bırakmaya" çağırdı.

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne konuşan Çin'in BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Geng Shuang, "bu yılın başından bu yana İsrail'in geri dönüşleri onaylama, yeni yerleşim yerleri inşa etme ve yerleşim yerlerini yasallaştırma konusunda tek taraflı eylemleri ilerletmeye devam ettiğini" belirtti.

Bu tür yerleşim inşası ve faaliyetlerinin uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2334 sayılı Kararını ihlal ettiğini vurgulayarak, Pekin'in "İsrail'i bu eylemleri derhal durdurması ve Filistin halkının topraklarına ve kaynaklarına tecavüz etmeyi bırakması" yönündeki tutumunu dile getirdi.

Shuang ayrıca, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa yerleşkesine ikinci kez baskın düzenleyerek "yeniden gerilime neden olduğunu" söyleyerek, "Kudüs'teki dini kutsal mekanların tarihi statükosuna saygı duyulması ve sürdürülmesi gerektiğini" vurguladı.

"İsrail, dini kutsal yerler konusunda provokasyonlarına son vermeli, Müslümanların ibadet etme hakkını garanti altına almalı, dini kutsal yerlerin barış ve sükunetini korumalı ve Ürdün'ün koruyuculuğuna saygı göstermelidir" dedi.

Bölgedeki diğer ülkeler gibi Çin'in de meselede artan rolünü ve arabulucu güç ve hegemon olarak ABD'yi geride bırakma olasılığına işaret etti. Güya ABD'ye atıfta bulunarak, "ilgili taraflar üzerinde büyük etkiye sahip olan ülke, Orta Doğu barış sürecini ilerletmek için somut çabalar sarf etmeli ve Güvenlik Konseyi'nin Filistin-İsrail meselesinde asgari uzlaşmaya varmasını haksız yere engellememelidir" dedi. ".

Çinli diplomatın sözleri, İsrail hükümetinin yasadışı yerleşim projeleri ve altyapılarının iyileştirilmesi için yaklaşık 3,5 milyar İsrail şekeli (941 milyon dolar) tahsis eden 2023-2024 için önerilen devlet bütçesini dün onaylamasıyla geldi .

Mevcut tahminler, İşgal Altındaki Batı Şeria ve İşgal Altındaki Doğu Kudüs'teki 164 yerleşim yeri ve 116 ileri karakolda yaklaşık 700.000 yasadışı yerleşimcinin yaşadığını ve Tel Aviv'in sık sık binlerce yeni yerleşim birimini onaylamasıyla bu sayının artacağını bildiriyor .

Kaynak: TEVHİDHABER