Çin, Savunma Bütçesini Artırdı

Çin, Savunma Bütçesini Artırdı

Çin, pandemiye rağmen savunma bütçesini yüzde 6.8 artırdı

Bugün gösterilen ulusal bütçe raporuna goreÇin hükümetinin gelecek yıl müdafa için 1.355 trilyon yuan (210 milyar dolar) harcama yapacağı açıklandı.

​Bu, geçen yıl 1.3 trilyon yuan (180 milyar dolar) müdafa harcanması meydana getiren Çin için yüzde 6.6’lık bir artışa karşılık ediyor. Sadece bu artış, Çin’in son 20 yılda gerçekleştirdiği en düşük artış olarak kayıtlara geçti.

Önceki yıllarda çift haneli sayıların altında görülmeyen bu artışta görülen azalmada, pandemi koşulları ve ekonomik büyümenin yavaşlamasının etkili olduğu açıklandı. Fakat tüm bu koşullara karşın Çin, ‘dünyanın en büyük ikinci müdafa bütçesine haiz olan ülke’ ünvanını koruyor.

ABD’nin 4’te 1’i

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in müdafa bütçesinin, 2021 müdafa bütçesi 740 milyar dolar olarak açıklanan ABD’nin ortalama 4’te biri. Ekim 2020 ile 30 Eylül 2021 içinde müdafa harcamalarının ortalama 934 milyar doları bulacağı tahmin edilen ABD’de, Çin’in müdafa programlarında şeffaflık eksikliğinden yakınma ediliyor. Bu mevzuda Pekin’in, Washington’ın yerini almayı hedeflediği iddiaları da dolaşıyor.

Öte taraftan, 3 miyon askeriyle dünyanın en büyük askeri gücü olan Çin’in, envanterine en sık katmış olduğu askeri araçlar ise tayyare gemisinükleer denizaltı ve hayalet avcı uçakları.