CIA'den Türkiye Uyarısı

CIA'den Türkiye Uyarısı

WikiLeaks, sahte kimlikle bir ülkeye girecek Amerikan istihbaratı CIA ajanlarının dikkat etmesi gereken hususları içeren yönergeyi sızdırdı. CIA ajanlarının ülkelere sahte kimlikle giriş yaparken dikkat etmesi gereken hususları içeren yönergelerde Türkiye

WikiLeaks, sahte kimlikle bir ülkeye girecek Amerikan istihbaratı CIA ajanlarının dikkat etmesi gereken hususları içeren yönergeyi sızdırdı. CIA ajanlarının ülkelere sahte kimlikle giriş yaparken dikkat etmesi gereken hususları içeren yönergelerde Türkiye'nin de adı geçti.

"MİT'E DİKKAT EDİN"

Açıklanan belgelerde, Türkiye ve MİT ile ilgili , "Türk milli istihbarat teşkilatı, bir kişinin çok sayıda pasaport taşımasını, Türkiye'ye ziyaretinin gerçek sebebini saklamaya yönelik bir teşebbüsün göstergesi olarak değerlendiriyor. Türkiye, detaylı kimlik taramaları kapsamında yabancı uyruklu kişileri 24 saate kadar tutabiliyor" ifadeleri yer alıyor.

WikiLeaks, birkaç gün önce de örgüt liderlerine suikast düzenlenmesi programına dair 2009 yılında hazırlanan bir CIA raporunu yayınlamıştı. Bu belgelerde, ABD ve diğer ülkelerin örgütleri zayıflatmaya yönelik uyguladıkları yöntemlerden de bahsediliyordu.

BİYOMETRİK UYGULAMA ENDİŞESİ

"Schengen Overview" adlı bir başka CIA dokümanında ABD pasaportuyla seyahat edenler için biyometrik güvenlik uygulamasının "kimlik tehdidi" yarattığı ifade ediliyor. Wikileaks bunun CIA açısından ajanlarının sahte belgelerle seyahat etmesini zorlaştırdığı anlamına geldiğini kaydediyor. Wikileaks kurucusu Julian Assange'a göre CIA, ABD Başkanı Barack Obama yönetimi sırasında da "Ab ülkelerinde gizli operasyonlar" yürütmeye devam etti.

Belgelerde CIA'in Schengen bölgesindeki güvenlik kontrollerini, istihbaratçıları için "asgari" bir tehdit olarak değerlendirdiği zira kontrollerde ağırlığın casusluktan ziyade "yasadışı göç ve suça" verildiği belirtiliyor.

CIA'den Ajanlarına Tavsiyelerhaberler.com