CIA  Şefinden İran İtirafı

CIA Şefinden İran İtirafı

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının başkanı, İran'ın nükleer programında silah unsurlarının bulunmadığını bir kez daha kabul etti.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) başkanı William Burns, İran'ın nükleer programında silah unsuru bulunmadığını bir kez daha itiraf etti.

Çarşamba sabahı (Tahran saatiyle) "Baker" adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yapan William Burns, "İran'ın nükleer programı ABD'nin büyüyen endişelerinden biri" iddiasında bulunduktan sonra şunları söyledi: "Ancak bizim değerlendirmemiz İstihbarat topluluğu, İran makamlarının henüz bir karar vermediği yönünde. 2003 sonunda durdurulan silah programını yeniden başlatmadılar dedi.

İran İslam Cumhuriyeti, Batılı ülkelerin nükleer silah elde etmeye çalışma iddialarını her zaman kategorik olarak reddetmiştir.

İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın (NPT) imzacılarından biri ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın bir üyesi olarak barışçıl amaçlarla nükleer teknolojiye erişme hakkına sahip olduğunu vurguluyor.

Ayrıca, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı müfettişleri İran'ın nükleer tesislerini birçok kez ziyaret ettiler, ancak ülkenin barışçıl nükleer enerji programının askeri amaçlara yönlendirildiğine dair hiçbir kanıt bulamadılar.

Ayrıca 2015 yılında İran, 5+1 grubu olarak bilinen ülkelerle nükleer programıyla ilgili gerilimi çözmek için anlaşmaya vardı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'ın tüm yükümlülüklerine bağlı kaldığını kabul etmesine rağmen, ABD hükümeti Mayıs 2017'de bu anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi.

William Burns, bu konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşla ilgili niyetlerine ilişkin de iddialarda bulundu ve şunları söyledi:

"Değerlendirmemiz, Putin'in şu anda Ukrayna konusunda müzakereye istekli olmadığı yönünde. "Ukrayna'nın savaş alanındaki ilerlemeleri diplomasinin geleceğini şekillendirebilir."

Kaynak: TEVHİDHABER