CHP'de Atatürk Posteri Krizi

CHP'de Atatürk Posteri Krizi

CHP Atatürk portresini indirdiği iddialarını parti ve kamuoyu gündemine taşıyan Aylin Nazlıaka’nın partiden kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiği bildirildi.

Yeni Şafak Yazarı Yusuf Kaplan bugünkü yazısında tarihin yüzyıldır batılılar tarafından yağıldığını belirterek, "Bu toplumun varlık nedeni, tarihin akışını değiştiren, herkese hayat hakkı tanıyan derinlikli medeniyet tecrübemizin yegâne varoluş zemini İslâm'ı hayatımızın her alanından uzaklaştırdık" diye aktardı. Seküler bir toplum icat etmeye kalkışmıştığımızı söyleyen Kaplan, "Bin yıllık asil medeniyet tecrübesinin, bu evrensel tecrübeyi mümkün kılan İslâmî dünya tasavvurunun, anlam haritalarının, kök-paradigmalarının, değerlerin yerle bir edilmesi demekti bu" diye belirtti.

Bu dünyaya söyleyeceğiniz bir sözünüz yoksa bu dünyada yaşamanızın da anlamı yoktur.
Bu dünyaya söylenecek tek bir söz var; o sözü söyleyecek biziz; ama biz yokuz.
İnsanlık “biz”e gebe, bizse hakikate...

TARİHTE TATİL'DEN EV'E DÖNÜŞ...

Yüzyıldır tarihte tatil yapıyoruz. Yüzyıldır Batılılar yapıyor tarihi: Biz, figüranız yalnızca!
Bu ülke, dışarıdan sömürgeci Batılılar tarafından işgal edilemedi ama içeriden sömürgecilerin uyduları yerli sömürgeciler tarafından işgal edildi.
Bu toplumun varlık nedeni, tarihin akışını değiştiren, herkese hayat hakkı tanıyan derinlikli medeniyet tecrübemizin yegâne varoluş zemini İslâm'ı hayatımızın her alanından uzaklaştırdık. Ne'yin bedeliydi bu?

Medeniyet değiştiriyorduk: Toynbee'nin yerinde tanımlamasıyla “entelektüel ve spiritüel temelleri”mizi yıkıyorduk.
Hayata, Yaratıcı'ya, insana ve dünyaya Müslümanca değil Batılı / seküler / pagan kavramlarla ve bakışaçılarıyla bakan; İslâm'dan adım adım uzaklaştırılan; tepeden, Jakoben, monteleme yöntemlerle gerçekleştirilen seküler bir toplum icat etmeye kalkışmıştık: Bu, bu toplumun intiharı demekti.

Bin yıllık asil medeniyet tecrübesinin, bu evrensel tecrübeyi mümkün kılan İslâmî dünya tasavvurunun, anlam haritalarının, kök-paradigmalarının, değerlerin yerle bir edilmesi demekti bu.

Modern tarihte hiç bir toplum böyle bir cinayete maruz kalmadı. Her şeyimizi yitirdik.
Ama bu toplum, teslim bayrağı çekmedi; kendince bir hurûç harekâtı başlattı. Toparlandı.
Ve bu toplum, yüzyıl sonra insanlığın umudu olduğunu gösterdi. Anadolu'nun, Nuh'un gemisi olduğunu gözler önüne serdi.

EN TEMEL SORUNUMUZ: EĞİTİM MESELESİ

Türkiye'nin en temel, en köklü sorunu, eğitim meselesidir. Bu topluma artık Batı'da bile çoktan terkedilen sığ, zihni körleştirici, köleleştirici, yabancılaştırıcı, berbat bir pozitivist eğitim sistemi dayatılıyor yüzyıldır sorgusuz-sualsiz üstelik de!

Batı'da üretilen her şeyi -posası çıkmış ürünlerini- kölecesine tüketmekten başka bir sunamayan; dünyaya fikir, sanat ve kültürde hiç bir şey veremeyen; çocuklarımızın özgüvenlerini yerle bir eden, aşağılık kompleksine sürükleyen bu taklitçi, soysuzlaştırıcı, ruhusuzlaştırıcı pozitivist / seküler eğitim sisteminin terkedilmesi gerekiyor artık.

Dünyadaki üniversitelerin kaynağını oluşturan medresenin keşfedilmesi, geliştirilmesi, yeni ufuklara taşınması gerekiyor. Bizim yeniden Gazâlî'ler, Rabbânî'ler, Itrî'ler, Sinan'lar yetiştirmemizi sağlayacak köklü medrese ve tekke modelinin yeniden keşfedilmesi, icat edilmesi gerekiyor.

ÜNİVERSİTE KURU BİLGİ VERİR, MEDRESE RUH!

Batılı eğitim sistemi, epistemolojiye dayanır. Yalnızca kuru bilgi verir. Medrese ve tekke ise ontolojiye dayanır; hem bilgi verir hem de ruh.

Husserl, Nietzsche, Heidegger, Weber, Peter Snow'dan itibaren yüzyıldır seküler / aydınlanmacı üniversitenin krizi tartışılıyor Batı'da.

1968 hareketiyle birlikte, postyapısalcı devrimle, Batı, çok-disiplinli, inter-disipliner eğitim modeline geçti; bu model medrese ve teknedeki maarif tasavvurunun bir şekilde keşfinden başka bir şey değil.

Ama ontolojisi, ruhu yok bu modelin de.