CHP kurultay tarihi için toplanıyor

CHP kurultay tarihi için toplanıyor

Kılıçdaroğlu’nun parti içi muhaliflere ‘Kurultayı ben toplayacağım’ resti çekmesinin ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu bugün toplanıyor. Toplantıda kurultay tarihi belirlenecek.

CHP Merkez Yönetim Kurulu bugün saat 14.00'te Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanacak. Haftalık rutin toplantılarını çarşamba günleri yapan CHP yönetimi en son toplantıyı 13 Ağustos’ta yapmıştı.
Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının parti içinde başlattığı kurultay tartışmaları nedeniyle yönetim bu hafta bitmeden ikinci kez toplanmış olacak. 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cuma günü Irak Parlamentosu'ndan Ezidi Milletvekili Viyan Dahil'i ziyaretinde "Kurultay tarihini belirlemek için salon bulmak, hazırlıklar yapmak, plan, gündem gerekiyor. Arkadaşlar bu konuda çalışıyorlar, pazar günü netleşecek. Aynı gün veya ertesi gün açıklayacağız" demişti. 
Kurultay tarihinin ilan edilmesi durumunda, tüzük gereği CHP Eylül ayı içinde veya en geç Ekim başında olağanüstü kurultayını toplayacak. CHP yönetimi kurultay gündemine tüzük değişikliğini de getirecek. Açıklama CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin'den gelmişti:
"Sayın Genel Başkan seçimden çok önce böyle bir şey tasarlıyordu ama keşke arkadaşlarımız müsaade etselerdi. Uzun süredir bir tüzük kurultayı düşünülüyordu. Tüzük kurultayıyla beraber, seçim de olabilirdi. Bu konuyla ilgili hiçbir sıkıntı yoktu, şimdi onu yapacağız."
Tayyip Erdoğan'ın ilk turda kazandığı cumhurbaşkanı seçiminin ardından ilk kurultay talebini, parti içindeki ulusal kanattan 5 milletvekili ile birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP milletvekili Emine Ülker Tarhan yapmıştı. Tarhan, Kılıçdaroğlu'nun da çekilmesini istemişti.
Bu toplantıdan bir gün sonra açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, seçim sonuçlarını hezimet olarak nitelemiş, kurultayın toplanmasını istemişti. 
Kılıçdaroğlu ise rest çekip, muhalif kanadın olağanüstü kurultay için imza toplayabilecek çoğunlukta olmadığını ifade ederek, “Kurultay isteyen arkadaşlarımın toplayamayacağı anlaşıldı. Bu nedenle kurultayı ben toplayacağım” demişti. 
Kaynak: Al Jazeera