Cemil Bayık'tan Kongreyi Toplama Şartı

Cemil Bayık'tan Kongreyi Toplama Şartı

Cemil Bayık, Dolmabahçe buluşmasında açıklanan maddelere bağlı kalınması halinde durdurulan "silahsızlanma kongresi"ni toplayacaklarını söyledi

PKK'lı Cemil Bayık, Öcalan'ın çağrısını yaptığı "silahsızlanma kongresi"ni neden toplamadıklarına dair örgüte yakın gazeteye açıklamada bulundu. 

Örgütün şu anki en üst yöneticisi olan Cemil Bayık, "Dolmabahçe deklarasyonundan sonra Erdoğan’ın tutumu ile diyalog süreci de kesildi. Yaklaşık iki aydır önderliğimiz ile görüşme de olmuyor" dedi. 

Bayık, Abdullah Öcalan'ın 28 Şubat'ta gerçekleşen Dolmabahçe'deki ortak basın açıklamasında silahsızlanma için PKK'ya yaptığı kongre toplama çağrısına ilişkin olarak, "Eğer Önder Apo’nun Dolmabahçe’de geliştirdiği mutabakatı esas alırlarsa, İzleme Heyeti Önder Apo ile görüşürse, parlamentoda çözüm için bir komisyon oluşursa, hakikatleri araştırma komisyonu çalışırsa biz böyle bir kongreyi toplamaya ve silahlı mücadeleyi sona erdirdiğimizi açıklamaya şimdi bile hazırız" diye konuştu. 

Bayık, gazete muhabirinin "Kamuoyu şunu bekliyordu sizden, "PKK, kongreyi toplayacak, o kongreden silahsızlanma çağrısı çıkacak" Bu olacak mı, olmayakcak mı?" şeklindeki bir sorusu üzerine şunları söyledi: Şimdi Önderliğimiz Dolmabahçe ile birlikte bu süreci başlattı. Bunu Newroz’da da yine dünyaya ilan etti. Niyetini belirtmişti. Müzakareler başlarsa on madde temelinde, izlemeyi heyeti de oluşursa, izleme heyetiyle konuşacağını, onlarla görüşürse hakikat komisyonunu geliştireceğini ve o zaman PKK’nin kongresini toplayıp bu durumları değerlendirmesi gerektiğini yeni bir karara ulaşması gerektiğini belirtmişti. Biz bu temelde örgüt olarak hazırlıklara başladık, kongre hazırlıklarına, hazırlıklarımızı tamamladık. Dolmabahçe’deki mutabakata dayanarak böyle bir PKK kongresini toplamayı hedefledik. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık, böyle bir kongreyi yapacaktık ama Erdoğan’ın sürece müdahale etmesi, müzakareyi reddetmesi, masayı reddetmesi, tarafı reddetmesi, ‘Kürt sorunu diye bir sorun yoktur, bölücülüktür, kim ki müzakereden, taraflardan bahsederse, bu Türkiye devletini yıkmadır’ deyip aslında kongrenin gerçekleşmesinin de koşullarını ortadan kaldırdı. Çünkü süreci bitirdi. Önder Apo’nun büyük çabalarla geliştirdiği çözüm sürecini ki müzakere aşamasına getirdi, buradan PKK bir kongreyle silahlı mücadeleye son verecekti, demokratik siyaseti geliştirecekti, fakat Erdoğan bu sürece müdahale ederek bitirdi. Bunun üzerine biz kongreyi yapmayı erteledik, durdurduk. Yoksa kongreyi yapacaktık, ama şimdi bunu durdurmuş durumdayız. Eğer Önder Apo’nun Dolmabahçe’de geliştirdiği mutabakatı esas alırlarsa, o on maddeyi müzakere maddesi olarak kabul ederlerse, müzakereyi bu temelde başlatırlarsa, izleme heyeti Önder Apo ile görüşürse, parlamentoda çözüm için bir komisyon oluşursa, hakikatleri araştırma komisyonu çalışırsa biz böyle bir kongreyi toplamaya ve silahlı mücadeleyi sona erdirdiğimizi açıklamaya şimdi bile hazırız. Şu an bunları eğer Türkiye yaparsa, şu anda böyle bir kongreyi toplamaya bu kararı almaya hazırız. Bunun kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor.