Çavuşoğlu: Esad ile Çalışmaya Başladık

Çavuşoğlu: Esad ile Çalışmaya Başladık

Türkiye, Esad'a işbirliği kapısını aralayarak Suriyeli mültecilerin dönüş dosyasını devreye sokmaya başlandı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Suriyeli mültecileri bölgelerine döndürmek için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile işbirliğinin başladığını" duyurdu.


Çavuşoğlu, basına verdiği bir röportajda, "Suriyeli mültecilerin kendi bölgelerine geri gönderilmesi için Suriye cumhurbaşkanı ile işbirliğine başladık" dedi ve "Suriyeli mültecilerin Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelere gönderilmesi gerektiğini" vurguladı

Dışişleri bakanlarının Moskova'da gerçekleştirdiği 4'lü görüşmede Suriyeli mültecilerin dönüşüne ilişkin yol haritası üzerinde mutabakata varıldığını aktaran Erdoğan, "Türkiye, Rusya ve Suriye cumhurbaşkanları arasında üçlü bir görüşme planlanıyor" dedi.

Türk Dışişleri Bakanı da geçen hafta “Türkiye yakında bir komite kurmaya ve Suriye ile ilişkilerini normalleştirmek için bir yol haritası çizmeye başlayacak” açıklamasını yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da daha önce Rusya, Suriye, Türkiye ve İran dışişleri bakanlarının Ankara ile Şam arasındaki ilişkileri güçlendirmek için bir yol haritası hazırlamaları konusunda yardımcılarına talimat verme konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.


Rusya Dışişleri Bakanlığı'na göre, "bakanlar objektif ve açık bir şekilde çeşitli alanlarda Suriye-Türkiye ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi konularını görüştüler."


Bakanlık, "Katılımcılar, dört ülkenin savunma ve istihbarat bakanlıklarının çalışmaları ile koordineli olarak, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlamak üzere dışişleri bakan yardımcılarını görevlendirme konusunda mutabık kaldı."