BM Mali'de Operasyon Düzenledi

BM Mali'de Operasyon Düzenledi

BM Barş Gücü MINUSMA, ülkenin kuzeyindeki askerlerini ve bölge halkını korumak için operasyon düzenlediğini açıkladı

Resmi Twitter hesabında MINUSMA, Tabankort'da barış gücü askerlerine ateş açılması üzerine operasyon düzenlemek zorunda kalındığını, çok sayıda isyancının öldüğünü ve yaralandığını kaydetti.
MINUSMA, olası bir tehdide karşı askerlerini ve bölge halkını korumak üzere operasyon düzenleme yetkisine sahip olduğunu hatırlattı.
Ülkedeki silahlı Azavad hareketleri ise dün operasyondan sonra MINUSMA ile güvenlik işbirliğini askıya aldığını açıklamıştı.
Azavad Halkları Koalisyonu, Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi, Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi ve Azavad Arap Hareketini bünyesinde barındıran oluşumdan yapılan ortak yazılı açıklamada, "BM'ye ait uçakların, Tabankort bölgesinde bazı mevzilerimize düzenlediği saldırıda ölü ve yaralıların olması nedeniyle 'nin kuzeyindeki her türlü güvenlik işbirliği donduruldu. Mevzilerimizi hedef alan saldırıyı şiddetle kınıyoruz" denilmişti. 
Ülkenin kuzeyindeki Kidal kentinde Tuareg isyancıların kurduğu MNLA ile diğer silahlı gruplar ve ordu birlikleri arasında 17-21 Mayıs 2014'te şiddetli çatışmalar çıkmış, yaklaşık 50 asker ölmüş, 48 asker yaralanmıştı. Ordunun çekilmesiyle MNLA, aralarında Kidal ve Meneka'nın da bulunduğu birçok kentte kontrolü ele geçirmişti.
Moritanya Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Başkanı Muhammed Veled Abdülaziz, 23 Mayıs'ta gerilimi azaltmak amacıyla Kidal'e gitmiş, taraflar arasında ateşkes imzalanmıştı.