Biden ve Herzog'un Görüşmesinin Detayları Belli Oldu

Biden ve Herzog'un Görüşmesinin Detayları Belli Oldu

Beyaz Saray, Biden ve Herzog'un Washington'daki görüşmeleri sırasında, Biden ve Herzog'un Kongre'de bir dizi milletvekilinin boykot etmeyi planladığı bir konuşma yapmasından saatler önce bir açıklama yayınladı.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail işgal tarafı başkanı Isaac Herzog ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, "Herzog'un bugün Çarşamba günü Kongre'de yapacağı ve ortaklığın kalıcı doğasını yansıtan konuşmasının önemini ele aldı.

Açıklamada, Biden ve Herzog'un "İran'ın nükleer silah edinmesini önlemek için koordinasyon ve İran ile Rusya arasında büyüyen askeri ortaklık" da dahil olmak üzere karşılıklı çıkarları olan konuları ele aldığı belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, iki taraf ABD ile İsrail işgali arasındaki ilişkinin gücüne atıfta bulunarak, işgal teşkilatındaki yargı değişiklikleri konusunda "uzlaşmaya dayalı bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı" tartıştı.

Aynı şekilde Biden, Batı Şeria'daki güvenlik ve ekonomik durumu iyileştirmek ve "terör eylemleri" olarak nitelendirdiği olayları önlemek için ek önlemler alınması gerektiğini vurgulayarak "iki devletli çözüm yolunu korumaya olan bağlılığını" yineledi.

İki cumhurbaşkanı, "kalıcı antisemitizmi ele almak için birlikte çalışmaya devam etme" konusunda anlaştılar ve iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve gıda güvensizliği gibi ortak küresel sorunlara teknoloji tabanlı çözümler geliştirmek için işbirliği yapmayı tartıştılar.

Cumartesi günü, Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Pramila Jayapal, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu İsrail'i "ırkçı bir devlet" olarak nitelendirerek eleştirdi ve bu, onun hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat partilerin üyeleri tarafından kınanmasına ve bir gün sonra özür dilemesine yol açtı.

Jayapal tarafından daha sonra yayınlanan bir açıklamada, Netanyahu liderliğindeki hükümeti eleştirirken, "sözleri onu incitenlerden" özür dileyerek "İsrail'in ırkçı olduğunu görmediğini" söyledi.

Birkaç gün önce İsrail medyası, ABD Kongresi'nin bazı üyelerinin, yani Demokrat İlhan Omar, Jamal Bauman, Alexandra Oxio-Cortez'in Herzog'un konuşmasını boykot etme kararlılığından bahsetmişti.

İsrail işgal başkanı dün Salı günü Amerikan başkenti Washington'a gelerek burada ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelirken Biden, aralarındaki gergin ilişkilerin ardından işgal hükümetinin Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmeyi kabul etti .

Dün, Salı, İsrail medyası "üst düzey bir siyasi yetkilinin" Pazartesi günü yaptıkları bir telefon görüşmesinde Biden'ın Netanyahu'ya Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te görüşmeyi beklediğini tekrarladığını söylediğini aktardı. Netanyahu'nun geçen yıl iktidara gelmesinden bu yana türünün ilk toplantısı olacak.

Görüşmeyle ilgili ABD'den yapılan açıklamada, "Biden, yerleşim yerlerinin devam eden büyümesiyle ilgili endişelerini dile getirdi." Yargı değişikliklerine gelince, "Biden mümkün olan en geniş uzlaşmaya duyulan ihtiyacı yineledi."

Netanyahu'nun ofisi, Biden'a bu yılın sonunda Batı Şeria'daki işgal yerleşimlerindeki inşaatı dondurma sözü verdiğine dair çıkan haberleri yalanladı.

İsrail Channel 12'nin siyasi işler muhabiri Dana Weiss, Netanyahu'nun ABD Başkanı ile yaptığı görüşmede yıl sonunda Batı Şeria bölgelerindeki yerleşim inşaatlarını donduracağına söz verdiğini bildirdi.

Dün, Pazartesi, İsrail web sitesi "i24NEWS", Netanyahu'nun İsrail'in Washington büyükelçisini kendisini Beyaz Saray'a davet etmesi için "çabaları iki katına çıkarmaya" çağırdığını bildirdi.

Kaynak: TEVHİDHABER