Biden de Suudi Arabistan'ı Sağmaya Başladı

Biden de Suudi Arabistan'ı Sağmaya Başladı

Associated Press medya kuruluşu, ABD'nin Suudi Arabistan'da güvenliği sağlama bahanesiyle yeni askeri üsler kurma kararı aldığını bildirdi.

Associated Press, ABD'nin bölgedeki durum ve Riyad'ın güvenliğini göz önüne alarak, Suudi Arabistan'da en az bir yeni askeri üs kurma kararı aldığını bildirdi.
 
Bu bağlamda önemli olan nokta, önceki ABD yönetimi Suudi Arabistan'dan para kazanmak için silah satışı projesi başlatmıştı ve mevcut ABD yönetimi ise Suudi dolarına ulaşmak için bir askeri üs öneriyor.
 
ABD'nin hem eski hükümeti hem de mevcut yönetimleri, Suudilere projelerini kabul ettirmek için İranfobi sloganını kullanıyor.
 
Associated Press'in haberine göre; ABD ordusu, İran ile gerginlik artarken Kızıldeniz Limanına ve Suudi Arabistan'daki diğer iki hava üssüne asker göndermeyi düşündüğünü açıkladı.
 
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsü, bölgeye asker gönderme olasılığına yönelik planın Eylül 2019'da Suudi Arabistan'ın petrol tesisine yönelik füze ve İHA saldırısının ardından başladığını açıkladı.
 
CENTCOM sözcüsü yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu eylemler, güçlerimizin bu üsleri koşullu ve geçici olarak acil durumlarda kullanmasına izin verecek ihtiyati bir askeri plandır. Bu önlemler hiçbir şekilde provokatif değildir ve bölgedeki veya Suudi Arabistan'daki üslerimizi genişletmek anlamına gelmiyor."
 
CENTCOM Komutanı General Frank McKenzie Pazartesi günü Suudi Arabistan'ın Yenbu limanını ziyaret etti.
 
General McKenzie görüşme sırasında gazetecilere verdiği demeçte; "İran ile herhangi bir askeri çatışma olması durumunda, Fars Körfezi'nin suları çatışmanın merkezi haline gelecektir. Bu yüzden, kuvvetlerimizin savaş alanından uzak yerlerde konuşlandırılması daha iyidir." dedi.
 
CENTCOM sözcüsü, Suudi Arabistan'ın üslerin yenilenmesi ve geliştirilmesi için ödeme miktarını kabul ettiğini belirtti.
 
Amerika Birleşik Devletleri'nin Basra Körfezi bölgesinde Kuveyt savaşından bu yana yapım aşamasında olan birkaç askeri üssü var. ABD'nin 2001'de Afganistan'ı işgal etmesi ve 2003'te Irak'ın işgaliyle bu üslerin sayısı arttı.
 
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı karargahı Katar'dadır ve ülkenin beşinci donanması Bahreyn'de ve Suudi Arabistan açıklarında yer alıyor. BAE de ABD Hava Kuvvetleri ve Donanma birimlerine ev sahipliği yapıyor.
 
Donald Trump yönetimi İranfobi sloganıyla ilk kez Suudi Arabistan'da 2.500 personel, savaş jetleri ve Patriot füzeleri içeren ABD askeri birliğini konuşlandırmıştı. (Ajanslar)