Başçı: Enflasyon bu aydan itibaren düşecek

Başçı: Enflasyon bu aydan itibaren düşecek

Aldığı faiz kararlarından ötürü eleştiri oklarının hedefi haline gelen Başçı'dan ılımlı açıklamalar geldi.

Faiz oranlarında yaptığı yarım puanlık indirim sonrasında Başbakan Erdoğan'ın 'Sen dalga mı geçiyorsun?' şeklindeki sert sözlerine maruz kalan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, herkesin kendilerini eleştirmeye hakkı olduğunu belirterek enflasyonun da bu aydan itibaren düşüşe geçeceğini söyledi.

İstanbul'da Bloomberg tarafından düzenlenen Kentlerin Geleceği forumunda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Başçı cari açığın giderek azaldığını belirterek enflasyonun düşüş sürecine girdiklerini belirtti.

İşte Başçı'nın konuşmasından önemli detaylar...
Enflasyonun bu ay itibariyle düşüşe geçmesini beklediklerini belirten Başçı, "Büyüme konusunda çok iyi seviyelerdeydik bunu sürdürmeyi arzuluyoruz. Cari açığın kredi bacağı sayesinde azlmasını bekliyoruz. Türkiye ekonomisi dezenflasyon sürecinde yüzde 4'e yakın büyüme seyrediyor. Çin'in bile büyümesinin yüzde 7 olduğunu düşünürsek Türkiye'nin yüzde 4'lük büyümesi oldukça iyi. Küresel finansal sektör düzenlemeleri giderek basitleşme yoluna gidiyor. Biz Türkiye'de kendi bankacılarımızdan birikimlerinin yüzde 5'ini kaldıraç olarak kullanmalarını istiyoruz. ABD'de de bu yüzde 5. Bazı akademisyenler bunun yüzde 25 olması gerektiğini belirtiyorlar" dedi.

' HERKESİ DUYARIZ, DİNLERİZ'

Başçı, Merkez Bankası'nın tamamen şeffaf, hem hukuken hem de fiilen bağımsız olduğunu söyleyerek, bütün çevrelerin görüşünü alarak yedi üye ile kararları aldıklarını söyledi.

Başçı, "Merkez,  hem hukuken hem fiilen bağımsızdır. Herkes görüşlerini belirtebilir. Gazeteciler, bankacılar, politikacılar, herkes görüşlerini, eleştirilerini belirtebilir. Merkez Bankası tamamen şeffaftır, biz herkesi duyarız ve dinleriz, söylediklerini dikkate alırız. Biz herkesin görüşünü alarak yedi üye ile karar alırız" dedi

'HERKESİN MERKEZ'İ ELEŞTİRMEYE HAKKI VAR! '

Konuşmasına herkesin Merkez Bankası para politikasının eleştirmeye hakkı olduğunu belirterek devam eden Başçı, "Biz tamamen şeffaf ve özerk bir Merkez Bakası'yız. Siyasetçilerin, gazetecilerin, herkesin para politikalarını eleştirme hakkı var" diyerek sözlerini sonlandı