Bakanlıktan  Damacanalarla ilgili Önemli Karar

Bakanlıktan Damacanalarla ilgili Önemli Karar

Damacanalarla ilgili kritik değişiklik Sağlık Bakanlığından geldi. Buna göre damacana kullanım süresi 5 yıla çıkarıldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında yönetmelikte değişiklik yaptı. Damacanalarla ilgili yeni düzenleme Aysel Alp imzasıyla Hürriyet'te yer aldı.

Buna göre içme-kullanma sularının dezenfeksiyonunda klorun yanı sıra klorlu bileşikler de kullanılabilecek. Su deposunda suyun debisine ve basıncına göre ayarlanabilen otomatik klorlama cihazları ile dezenfeksiyon işlemi yapılacak. Uç noktada yapılacak ölçümlerde serbest klor düzeyi 0.2 mg/L’nin altında olamayacak. Klorun üst sınırı ise yine 0.5 mg/L olarak aynı kaldı.

OTOMATİK KLORLAMA CİHAZI 8 AYDA TAKILACAK

Belediyeler, suyun debisi ve basıncına göre ayarlanabilen otomatik klorlama cihazlarını 8 ay içinde taktırmakla yükümlü kılındı.

DAMACANALAR 5 YIL KULLANILABİLECEK

2013 yılında yapılan yönetmelik değişikliğiyle damacanaların üretim tarihinden itibaren en fazla üç yıl veya 75 kez kullanılabileceği hükmü getirilmişti. Ancak bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle 3 yıl sınırı ‘5 yıl’ olarak değiştirildi. En fazla 75 kere kullanılabileceği hükmünde ise değişiklik yapılmadı.