Bakanlara Hesap Sorulacak

Bakanlara Hesap Sorulacak

Irak'ta 2003-2008 yılları arasında bulunan İngiliz askerinin Iraklı mahkumlara işkence ve şiddet uyguladığı gerekçesiyle dönemin İngiltere İçişleri ve Savunma bakanları hakkında soruşturma başlatıldı

Uluslararası Ceza Mahkemesine yapılan başvurular dikkate alındı ve yaklaşık 400 işkence vakası için soruşturma başlatıldı. Soruşturmada İngiltere'nin eski İçişleri ve Savunma bakanları için de incelemeler yapılacak.

İngiltere, Amerika'nın Irak'ı işgal etmesinde en büyük desteği vermişti, İngiliz askeri 2003-2008 yılları arasında Irak'ta bulunmuştu. Bu yıllar içinde İngiliz askerinin Iraklı mahkumlara sistemaetik şekilde işkence uyguladığı iddia ediliyordu.

İngiltereli yetkililer iddiaları yalanlarken askerlerinin tamamen kanunlar çerçevesinde hareket ettiğini ve herhangi bir işkence veya aşağılama eyleminde bulunmadığını öne sürmüştü. 

İngiliz savunma bakanlığı iddialarla ilgili olarak, Iraklı mahkumlara tecrit uyguladıklarını ancak sistematik işkencenin söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Cenevre Mutabakatına göre işkence bir savaş suçu olarak kabul ediliyor, Uluslararası Ceza Mahkemesi şimdi İngiliz bakanlar ve yetkilileri savaş suçlamasıyla yargılamaya hazırlanıyor.

Iraklı mahkumlar 2008 yılında da aynı başvuruyu yapmıştı fakat mahkeme soruşturmayı başlatmamıştı. Şimdi ise mahkemenin önünde 250 sayfalık bir rapor olduğu, raporda 85 özel işkence vakasının yaklaşık 2000 kadar da genel işkence vakasının olduğu ifade ediliyor. Mahkeme yapılan bu yeni başvuruyu kabul etti ve soruşturmaya başlayacağını duyurdu.