BAE ve Türkiye Arasında Enerji Anlaşması

BAE ve Türkiye Arasında Enerji Anlaşması

Türkiye, BAE ile hidrojen üretimi ve açık deniz rüzgar tesisi konusunda enerji görüşmelerinde bulunuyor

Türkiye şu anda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile hidrojen üretimi ve offshore rüzgâr tesisi inşası için görüşmelerde bulunurken, Ankara Körfez ülkesiyle yeniden tesis edilen ilişkilerini geliştirmeye devam ediyor.

Temmuz ayında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki ay BAE'ye yaptığı önemli ziyaretin ardından, iki ülke tahmini 29,7 milyar dolar değerinde enerji iş birliği anlaşmaları imzaladı.

Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın perşembe günü gazetecilere Ankara ve Abu Dabi'nin açık denizde bir rüzgar tesisi inşa etmek ve hidrojen üretmek için görüşmelerde bulunduğunu açıklamasıyla birlikte, bu enerji bağlarının önümüzdeki aylarda ilerlediği bildirildi.

Bayraktar' göre Emirlik şirketleri, Türkiye'nin enerji kaynaklarını dönüştürme ve dönüştürme girişimine ilgi gösterdi ve ülke yakın gelecekte yıllık 3,5 gigawatt güneş enerjisi ve 1,5 gigawatt rüzgar enerjisi üretmeyi hedefliyor.

Bakan, "BAE ile görüştüğümüz projelerden biri ağırlıklı olarak rüzgar enerjisinden hidrojen üretmekti" dedi. Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADQ) ve Avrupalı ​​​​şirketlerle müzakerelerin halihazırda devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Alparslan, Türkiye'nin, 2035 yılına kadar 5.000 megawatt rüzgar enerjisi üretme hedefi doğrultusunda, Karadeniz'in kuzeybatı kesiminde bir offshore rüzgar çiftliği inşa etmek için ayrı bir proje üzerinde görüşmelerde bulunduğunu da kaydetti.

Bakan, "BAE ile bu konuda anlaşmaya varabiliriz ve bu, Türkiye'de offshore rüzgar enerjisi üretimine yönelik ilk proje olacak" dedi.

Ankara'nın Abu Dabi ile görüşmeleri, Türkiye'nin yaklaşmakta olan enerji sektöründe rol almak için rekabet etmeyi amaçlayan Rusya ve Çin gibi diğer ülkelerle bir dizi proje ve teklif üzerinde hokkabazlık yaptığı bir döneme denk geliyor.