Azeri gazeteciye hapis

Azeri gazeteciye hapis

Bakü'deki mahkeme, Azerbaycan'da yayın yapan Zerlako Gazetesi'nin Türkiye muhabiri Rauf Mirkadirov'u Ermenistan'a casusluk yaptığı iddiasıyla üç ay hapse mahkum etti.

Gazetecilerin hak ihlâlleri ile ilgili rapor hazırlayan uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) verdiği bilgiye göre Mirkadirov görev yaptığı Türkiye'den cumartesi günü sınır dışı edildi.

Mirkadirov ülkesine girişte Azerbaycan Ulusal Güvenlik Teşkilatı tarafından vatana ihanet suçlamasıyla gözaltına alındı.

Pazartesi günü mahkeme karşısına çıkan Azeri gazeteciye Ermenistan'a casusluk yaptığı suçu yöneltildi. 

Bölgesel haber sitesi Kavkazskiy Uzel'in haberine göre, başsavcılığın hazırladığı iddianamede Mirkadirov'un Ermenistan, Gürcistan ve Türkiye'de Ermenistan istihbarat görevlileriyle buluşarak, Azerbaycan ile ilgili askeri ve siyasi bilgiler aktardığı iddiaları yer alıyor. 

İddianamade ömür boyu hapsi istenen Azeri gazeteci, hakkındaki suçlamaları reddetti. Mirkadirov gazetecilik faaliyetinin dışında bir eylemde bulunmadığını söyledi. 

Üç yıl boyunca Türkiye'de görev yapan Mirkadirov, insan hakları konusunda Azerbaycan ve Türkiye'yi eleştiren haberlere imza atmıştı.

CPJ'ye göre çeşitli sivil toplum örgütlerinde de görev alan Mirkadirov, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle diplomatik ilişkileri bulunmayan Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki diyaloğun geliştirilmesi için çalışıyordu. 

CPJ'nin verilerine göre, Mirkadirov Azerbaycan'da tutuklu bulunan dokuz gazeteciden biri. 

CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova, Bakü hükümetine çağrıda bulunarak Azeri gazeteci hakkındaki 'uydurma suçlamaların' kaldırılarak serbest bırakılmasını ve ülkedeki basın özgürlüğünün önünün açılmasını istedi. 

Azerbaycan'da son yıllarda ifade özgürlüğünün ciddi baskı altında olduğunu savunan CPJ, Bakü yönetiminin basının ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini kısıtlayan yasalara imza attığını bildiriyor. 

Kaynak: CPJ ve AFP