Aygün'ü El Kaide kaçırdı ÖSO kurtardı

Aygün'ü El Kaide kaçırdı ÖSO kurtardı

Suriye'de El Kaide bağlantılı IŞİD milislerinin kaçırdığı Gazeteci Bünyamin Aygün'ü, ÖSO kurtararak MİT'e teslim etti.

Alınan bilgilere göre, Türk istihbarat birimleri, Türkiye sınırından yaklaşık 20 kilometre içeride El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı gruplar tarafından kaçırılan Aygün'ün esir tutulduğu evi belirledi.

Dışişleri Bakanlığının devreye girmesiyle evin bulunduğu bölgeyi kuşatan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı "İslam Cephesi" grubu üyeleri, 4 gün süren çatışmaların ardından Aygün'ü kurtardı.

Aygün'ü kurtaran İslam Cephesi'ne bağlı Ehraru'ş Şam grubu üyeleri, gazeteciyi esir tutan El Kaide uzantılı IŞİD milislerini esir aldı.

"Beni esir tutanları esir aldılar"

Gazeteci Aygün, kendisini özgürlüğe götüren süreci anlatırken, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığının devreye girdiğinden emin olarak kurtarılmayı beklediğini söyledi.

Kendisini kaçıran örgütün El Kaide bağlantılı olduğunu ifade eden Aygün, "Tam olarak söylemediler ama IŞİD olduğunu biliyorum. Çünkü çeşitli ibareleri vardı" dedi.

ÖSO'nun, esaretinin son günlerinde geniş bir operasyon başlattığını anlatan Bünyamin Aygün, şöyle konuştu:

"En son kaldığımız yerde de yaklaşık 3-4 gündür çatışmalar devam ediyordu ve her an bizim oraya da bomba düşecek diye düşünüyordum. Çatışmalar burnumuzun dibindeydi. Ama sağolsunlar Sayın Başbakan'ın talimatıyla Dışişlerinin de devreye girmesiyle, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin de devreye girmesiyle özellikle İHH İnsani Yardım Vakfı'nı, Türkiye Foto Muhabirleri, Gazeteciler Cemiyetini es geçmemek lazım, bunların her attığı adım, bana orada biraz daha iyi davranmalarını sağlıyordu."

Dışişleri Bakanlığının devreye girmesinin ardından, ÖSO'nun Türkiye'de Ehraru'ş Şam olarak bilinen birimince kurtarıldığını belirten Aygün, grubun, kendisini tutan IŞİD üyelerini de esir aldığını kaydetti.

AA'nın ulaştığı görüntülerde Aygün, Suriye'de ÖSO'ya bağlı grup tarafından Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Dış Operasyonlar Başkanlığı birimine bağlı 8 kişilik timine teslim edilirken, "Çok teşekkür ederim. Cephe İslami'ye, Ehraru'ş Şam ve Türk ishtibaratına. Sonsuz teşekkürler, Allah razı olsun" ifadelerini kullanıyor.