Avusturya İslam yasası din özgürlüğünü kısıtlıyor

Avusturya İslam yasası din özgürlüğünü kısıtlıyor

Avusturya'da sosyal demokratlarla Hristiyan demokratlardan oluşan koalisyon hükümetinin kararlaştırdığı yeni İslam kanunu ile Müslüman derneklerin yurtdışından mali yardım alması yasaklandı.

Avusturya koalisyon hükümeti tarafından bu hafta kararlaştırılan İslam kanununa göre bundan böyle ülkedeki İslami derneklerin yurtdışından mali yardım almaları yasak. Avusturya Uyum ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, kanunun Müslümanlara hukuki bir güvenlik sağladığını, ancak bazı görevler de yüklediğini söyledi.
Avusturya'daki Müslümanların hukuki varlığını teminat altına aldığı öne sürülen yeni kanunun en tartışmalı konusu, Müslüman kuruluşların mali giderlerini sağlamak konusunda getirilen kısıtlamalar. 2015'te Avusturya Parlamentosunda onaylanması beklenen kanuna göre cami dernekleri artık Avusturya dışından maaşı ödenen imam getiremeyecekler.
Avustura İslam Cemaati IGGiÖ, kanun teklifinin hazırlandığı sıralarda bir açıklama yaparak kanunu eleştirmişti. Avrupa Güvenlik İşbirliği AGİT tarafından da Avusturya İslam Kanunu eleştirilerek, endişe duyulduğu bildirilmişti.
Avusturya Uyum Bakanı Kurz ise, imamların dışardan ücret almasının yasaklanmasının Müslüman derneklerin dışardaki bazı ülkelere bağımlılığını da ortadan kaldıracağını belirtti.