Avustralya'dan 600 askerle destek

Avustralya'dan 600 askerle destek

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, ABD öncülüğünde Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı oluşturulacak koalisyona 600 askerle destek vereceklerini açıkladı.

Washington yönetiminden resmi talep aldıklarını söyleyen Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 400 hava kuvvetleri ve 200 kara kuvvetleri personelinin konuşlandırılacağını açıkladı. Ayrıca sekiz A-18 tipi savaş uçağı, bir erken uyarı ve kontrol uçağı ile bir taşıma uçağı, personelleriyle birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’ne gönderilecek.
Askerlerin savaşmak için gitmediğini söyleyen Başbakan Abbott, "İnsani krizin derinleşmesini önlemeye yönelik uluslararası çabaya katkı sağlayacaklarını” ifade etti.
Operasyonlarını Irak ile sınırlı tutacaklarını söyleyen Abbott, “Şu anda Avustralya’nın Suriye’de operasyon yapma niyeti yok” dedi.
Operasyonlar için Irak hükümetinden izin alındığını da vurgulayan Avustralya Başbakanı, Suriye hükümetini ise tanımadıklarını söyledi.
Terör alarmı bir üst seviyeye çıkarıldı
Avustralya’dan IŞİD’e katılmak için Suriye ve Irak’a giden kişilerin geri dönme ihtimaline karşı iki gün önce ülkede "terör alarmı" seviyesi "yüksek" olarak yeniden belirlendi.
Avustralya, IŞİD ile savaşan Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'ne silah yardımının yanı sıra, kuşatma altındaki Irak kasabalarına da havadan insani yardım yaptı.
ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül'de açıkladığı dört aşamalı IŞİD ile mücadele stratejisinde, Irak'ın yanı sıra Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeşil ışık yakmıştı. Obama, "Hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim" demişti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Türkiye ve Mısır'da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele stratejileri çerçevesinde oluşturulacak koalisyona destek aramıştı.
Kaynak: Reuters