Ankara'da 18 gözaltı kararı

Ankara'da 18 gözaltı kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘usulsüz dinleme’ soruşturması kapsamında aralarında eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Altıparmak ile Terörle Mücadele Şubesi'nden sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı...

nkara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘usulsüz dinleme’ soruşturması kapsamında aralarında eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Altıparmak ile Terörle Mücadele Şubesi'nden sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı’nın da bulunduğu 17 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı. Şüphelilerden biri cezaevinde olduğu için hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmedi.
 

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 14’ü Ankara’da olmak üzere İstanbul, İzmir, Ağrı ve Siirt’te toplam 18 kişi için gözaltı karının alındığı öğrenildi. Operasyon kapsamında şuana kadar 9 kişi gözaltına alındı, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak kendisi gelerek teslim oldu. Şüphelilerden biri İstanbul’da cezaevinde olduğu için hakkında yakalama kararı çıkartılmadı. Ayrıca şüphelilerden birinin iddia edilen suçu işlediği dönemde polis olduğu ve şuanda MİT’te görev yaptığı öğrenildi.
 

    Şüphelilerin, TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kritoptoloji ve Araştırma Enstitüsü ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının yürüttüğü 'Güdümlü Mermilere Karşı Savunma Projesi'nde yer alan ekibi dinlediği öne sürüldü. Dinlendiği iddia edilen 24 kişi arasında yer aldığı iddia edilen isimlerden bazıları ise şöyle: TÜBİTAK görevlileri, eski İçişleri Müsteşarı'nın koruması ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir subay, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, gazeteci Nuray Mert, gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal.
 

    Soruşturmanın Memur Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatıldığı ancak dinlenen bazı kişilerin TÜBİTAK ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yapan bazı kişilerin ‘ön dinlemesi’ yapıldığı gerekçesi ve 'askeri ve siyasi casusluk' şüphesiyle dosyanın Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'na gönderildiği belirtildi.
 

    Şüphelilere ayrıca 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak', 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği', 'özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek' suçlamaları ile gözaltına alındığı ifade edildi. Operasyon kapsamında şüpheliler hakkında sadece gözaltı kararı olduğu bilgisi verildi.
 

    Şüpheliler hakkında daha önce İçişleri Bakanlığı'nca idari soruşturma açıldığı ve müfettişin, şüphelilerin 'önleme dinlemesi' kapsamında görev sınırlarını aştıklarına ilişkin rapor verdiği ifade edildi. Aynı raporda bazı isimlerin dinlenmesinin doğal olduğu kaydedildi.