Amerika'dan  Türkiye'ye YPG Mektubu

Amerika'dan Türkiye'ye YPG Mektubu

ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Türk mevkidaşı Işık'a gönderdiği YPG mektubunun içeriği belli oldu.

ABD Savunma Bakanı James Mattis'in Türk mevkidaşı Işık'a gönderdiği YPG mektubunun içeriği belli oldu.

Silahları Geri Alacağız

Mattis'in YPG'ye yapılan malzeme ve silah yardımı konusunda Türkiye'yi bilgilendirdiği mektupta ABD'nin Türkiye'nin güvenlik endişelerini karşılama konusunda kararlı önlemler aldığı vurgulandı.

Mektupta YPG'nin içinde yer aldığı DSG ile taktik bir ilişkilerinin bulunduğu ve bu ilişkinin şeffaflığını sağlama arzusunda olduklarını belirttiğini aktaran Mattis, şeffaflığı sağlama konusundaki güvencesini bir kez daha teyit etti.  Mattis, ABD ile Türkiye'nin ilişkisinin IŞİD'in mağlup edilmesinin çok daha ötesinde bir stratejik ortaklık olduğuna vurgu yaptı.

Mektupta alınacak önlemler şöyle sıralandı:

'SİLAHLAR IŞİD YENİLİNCE GERİ ALINACAK'

  • ABD, YPG'ye gönderilen malzeme listesini Ankara ile düzenli olarak her ay paylacaşak. İlk envanter raporunun da bu ay gönderildiğini belirten Mattis, mayıs sonunda YPG'ye sağlanan teçhizatla amaçlarının Rakka'nın tecrit edilmesi ve ele geçirilmesi olduğuna işaret etti.
  • IŞİD mağlup edilince görsel olarak kayıt altına alınan silah ve teçhizatlar geri alınacak. Mattis, ayrıca dağıtılan silahların sadece Suriye sahasında kalmasını temin etmek için ABD'li danışmanların sahada görev yaptığının altını çizdi.

'RAKKA'YI ALACAK KUVVETİN YÜZDE 80'İ SURİYELİ ARAPLARDAN OLUŞACAK'

  • Rakka'yı IŞİD'den geri alacak güçlerin yüzde 80'i Suriyeli Araplardan oluşacak. Şehri elde tutacak kuvveti yine Araplardan teşkil edeceklerini kaydeden Mattis, IŞİD'i mağlup etmek için sahada YPG ile zorunlu bir işbirliklerinin olduğunu belirtti.

Mektupta Mattis, Milli Savunma Bakanı Işık ile gelecek hafta Brüksel'de bir kez daha yüz yüze görüşmeyi çok arzuladığını da ifade etti.