Amerika'dan Suud'a  Hediye

Amerika'dan Suud'a Hediye

Suud Birleşmiş Milletlerin kara listesinden çıkarılmasıyla birlikte, Amerika helikopterleri bu rejime teslim edildi.

Arabistan’ın Yemen çocuk hakları ihlali listesinden silinmesiyle birlikte, Amerikan hava şirketi Boeing, ay sonuna kadar 24 AG-6 savaş helikopterinin Suudi Arabistan’a teslim edileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletlerin geçen hafta Yemen savaşı hakkında rapor yayınlamasının ardından, bu helikopterlerin Suudi Arabistan’a verileceği belirsizdi.

Birleşmiş Milletlerin raporunda, Suudi koalisyonun ismi, Yemen’de çocuk haklarını ihlal eden kara listede yer almıştı, ama Suudi temsilcinin Birleşmiş Milletlere itirazı üzerine, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon 6 Haziran’da “ Genel Sekreter yeni inceleme sonuçlarını beklemektedir, şu anda Suudi Koalisyonu Yemen raporundan kaldırılmıştır” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan’ın bu listeden çıkarılması, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve Oxfam gibi uluslararası birçok kuruluş tarafından tepkiyle karşılandı ama Amerikan şirketi Boeing, helikopterlerin, bu şirketin Arizona eyaletindeki Mesa şehrinde bulunan fabrikada üretim halinde olduğunu ve Arabistan’a teslim edileceğini belirtti.

Amerika Ordusu 2014 Ağustos ayında, 234 milyon dolarlık bu helikopterlerin satış sözleşmesini Boeing şirketine verdi.