Almanya, Rusya'ya Silah Satışını Yasakladı

Almanya, Rusya'ya Silah Satışını Yasakladı

Alman Federal Ekonomi Bakanı Gabriel, silah şirketi Rheinmetall'in Rus Ordusuna satış yapmasını yasakladı

Alman Federal koalisyon hükümetinin sosyal demokrat Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Alman silah üreticisi Rheinmetall'in Rus Ordusuna yapmak istediği bir satışı geçici olarak durdurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu andaki durumun Federal hükümetin askeri tatbikatlar için kullanılan 'muharebe eğitim merkezi'nin ihracına izin vermesine uygun olmadığı belirtildi.

Alman muhalefet partisi Yeşiller, daha önce Federal hükümetten Rheinmetall'in silah satışını ve enerji devi RWE'ye bağlı DEA'nın Rus yatırımcıya satışını durdurmasını taleb etmişti.

Silah üreticisi Rheinmetall, durdurma kararından önceki açıklamasında Rusya ile yaptıkları anlaşmaya bağlı kalmak zorunda olduğundan, Kırım krizine rağmen kontrol merkezinin sevkiyatını yapacağını bildirdi. Rus Ordusu Alman silah holdinginden çatışma simülasyonu için kullanılan 100 milyon Avro değerinde bir sistem satın almak istiyor. Sistemin siparişi iki sene önce verilmiş. Rheinmetall, Ukrayna ve Rusya'dan bunun dışında başka bir sipariş almadığını belirtti.

Alman basınındaki bilgilerde, muharebe eğitim merkezinin her yıl 30 bin askerin eğitimi için kullanılabildiği kaydedildi. Rus Ordusu, bu sistemle 2014 yılı bitmeden Volga bölgesindeki Mulino'da tank ve piyade birliklerini eğitmeyi planlıyor. Muharebe eğitim merkezi dünya çapında en modern simülasyon ve değerlendirme sistemlerine sahip bulunuyor.