Almanya, hakaret karikatürünü savundu

Almanya, hakaret karikatürünü savundu

Alman hükümeti ülkede yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren karikatürü basın özgürlüğü kapsamında değerlendirdiklerini açıkladı

Almanya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren karikatüre yönelik tartışmalar sürüyor. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert yaptığı açıklamada; "Karikatürü sanat ve düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendiriyoruz. Hoşuna gitmeyen şeylerle ilgili sakin bir tavır takınmak, politikacılar için en iyi davranış biçimidir. Almanya'da basın, düşünce ve sanat özgürlüğüne inanç tamdır ve karikatürü de bu çerçevede değerlendiriyoruz" dedi. 

Karikatüristler Achim Greser ve Heribert Lenz de, Türkiye'den gelen eleştiriye anlam veremediklerini ifade ettiler.

Söz konusu karikatür Baden Württemberg Eyaletindeki okullarda bir yardımcı ders kitabında yer alıyor. Baden Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann da daha önce yaptığı açıklamada Türkiye'nin olaya gösterdiği tepkiyi eleştirmişti. "Karikatüre bu kadar sinirlenen, öfkelenen, sinirine hakim olamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı anlayamıyorum" diyen Kretschmann; "Adı üstünde, bu bir karikatür. Ben bu tepkiyi, Erdoğan'ın Türkiye'de yaşanan sorunları halkına unutturmak ve gündemi başka konularla meşgul etmek olarak değerlendiriyorum" açıklamasını yapmıştı.

ALMAN BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILMIŞTI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, karikatürün Almanya'daki yabancı düşmanlığı ve ırkçılıktaki artışa bir kanıt olduğunu ileri sürmüş; Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

KARİKATÜRDE NE VAR?

Karikatür ilk olarak 2011 yılında Frankfurter Allgemeine Sonntag Gazetesi'nde yayınlandı. Ancak Baden Württemberg Eyaleti'nde yardımcı ders kitaplarından birinde basılı olduğu fark edilince tartışmalar başladı. Karikatürde Bavyera kıyafeti giymiş iki kişi, bir dağ kulübesinde restoran işleten ve Bavyera aksanıyla konuşan bir Türk'ün önündeki masada oturuyor. Ağzı yanan Bavyeralıya, ayaktaki Türk biraz kızarak, acılı aperatif sipariş edip etmediğini soruyor. Yan tarafta ise üzerinde 'Erdoğan' yazan bir köpek kulübesi var. Kulübenin hemen yanında da 'Bugün göbek danslı eğlence' yazısı görülüyor. Karikatürün en altında da, 'Türkler 50 yıldır Almanya'da, bir başarı öyküsü' yazıyor.