AİHM, Dilipak davasında Türkiye'yi Haksız Buldu

AİHM, Dilipak davasında Türkiye'yi Haksız Buldu

AİHM, Güven Erkaya hakkında yazdıkları yazı nedeniyle tazminata mahkum edilen Yazar Abdurrahman Dilipak ve Hasan Karakaya'yı açtıkları dava sonunda haklı buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya hakkında yazdıkları makaleler nedeniyle Türkiye'de kendilerine haber bile verilmeden yargılanan ve tazminat cezasına mahkum edilen Akit gazetesi yazarları Abdurrahman Dilipak ve Hasan Karakaya'yı haklı buldu.

AİHM, iki yazarın açtıkları davada, Ankara'nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) adil yargılanma ve ifade özgürlüğü maddelerini ihlal ettiğine hükmetti.
    
Dilipak ve Karakaya, 25 ve 26 Haziran 2000 tarihlerinde Akit gazetesinde Güven Erkaya'yı 28 Şubat "postmodern darbesinde oynadığı rolden" ötürü eleştiren makaleler yazmış, 24 Haziran 2000 tarihinde hayatını kaybeden Erkaya'nın ailesi bu makaleler üzerine Dilipak ve Karakaya'dan davacı olmuştu.

GIYABINDA YARGILAMA

Ankara 29. Asliye Hukuk Mahkemesi ise, Dilipak ve Karakaya'ya haber bile vermeden "eleştiri sınırını aştıkları"gerekçesiyle Dilipak'ı 30 bin TL tazminata mahkum etmişti.

Dilipak'a verilen ceza faiziyle birlikte 2009 yılında 157 bin TL'ye ulaşmış, borcun ödenebilmesi için Dilipak'ın evi ve eşyaları haczedilmişti.