ABD'nin Yeni Amacı Peşmerge Şii  Savaşı

ABD'nin Yeni Amacı Peşmerge Şii Savaşı

ABD'nin 2003'teki Irak işgali sonrasında Irak'ta sular durulmuyor. Son iki yıldır Irak ordusu,...

2003 işgali ile birlikte parçalanma sürecine giren Irak üzerine yeni senaryolar kurgulanmaya başlandı. ABD basınında IŞİD'in bölgede gün geçtikçe güç kaybettiği ve yeni dönemde farklı yapıların çatışacağı tartışılıyor.
Washington Post gazetesi yazarı Liz Sly, Irak'ta Şiilerin ve Kürtlerin ortak düşmana karşı ittifak hareket ettiğini ancak IŞİD sonrası dönemde kendi aralarında çatışma ihtimalinin çok yüksek olduğunu, bununla ilgili senaryoların Washington kulislerinde konuşulduğunu söyledi. Sly yazısında "Irak'ta iki yıl önceki kasvetli hava, sınırın bir bölgesinde IŞİD, diğer bölgesinde Peşmerge ve Irak ordusu şeklindeydi. Ülkede son yıllarda Şii milisler ile Kürtler arasında ittifak vardı. ABD desteğiyle de bu ittifak başarılı oldu. Ufukta görünen şey, IŞİD'in yakında haritadan silinmesi olacak. Fakat Irak kendi içerisinde çatışma ve yeni sorunlar da barındıracağı kesin. Savaş boyunca Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasında sorunlar halının altında itildi. Fakat güç, arazi, para ve petrol dağıtımı gibi büyük sorunlar devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
Carnegie Orta Doğu Merkezi'nden Yezid Sayigh de Irak'ta yaşanacak yeni sorunlar dikkat çekerek "IŞİD'e karşı bir zafer elde edebilirsiniz. Ama ilk etaptaki sorunlarla yeniden karşı karşıya kalacaksınız" diye konuştu.
Irak'ta IŞİD'e karşı savaş mücadelesinde Peşmerge'nin topraklarını yarı yarıya arttırdığı yorumları yapılıyor. Savaş sonrası bu bölgelerin kime ait olacağı konusunda büyük sorunların yaşanabileceği belirtiliyor.
TANSİYON HEP YÜKSEK
Irak’ta Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile merkezi Bağdat Hükümeti arasındaki gerilim sürüyor. Erbil ve Bağdat arasındaki krizin temel unsurları bütçe meselesi ve petrol satışından elde edilecek gelirin paylaşılması.