ABD'nin İran'la Nükleer Anlaşmasına Kongre Onayı Hazır

ABD'nin İran'la Nükleer Anlaşmasına Kongre Onayı Hazır

ABD Başkanı Obama'nın İran'la yaptığı nükleer anlaşmaya karşı çıkabilecek herhangi bir tasarının Kongre’den 3’te 2 çoğunlukla geçmesinin önünü kapandı

ABD ile İran arasında imzalanan nükleer anlaşmanın Kongre'ye sunulmasının ardından onay için gereken oy sayısına ulaşıldı.

Kongre'nin dönem başı ilk gününde, İran anlaşmasına destek sayısının 42 senatöre çıkması, ABD Başkanı Barack Obama’nın elini daha da rahatlattı. Washington, bu noktada, anlaşmaya karşı çıkan bir tasarının Senato genel kurulundan geçmesinin dahi engellenebilmesi fırsatını edindi.

Obama, geçen hafta, 34 senatörün desteğini garantiye alarak, anlaşmaya karşı çıkabilecek herhangi bir tasarının Kongre’den 3’te 2 çoğunlukla geçmesinin önünü kapatmış ve veto hakkını korumayı başarmıştı.
Kongre’nin İran anlaşmasını değerlendirmek için 17 Eylül’e kadar süresi bulunuyor.

Earnest, “İran anlaşmasına arka çıkan senatörlerin, Kongre’nin bu anlaşmanın altını kazımasını önlemek için gerekli tüm adımları atmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı. Ancak, şu ana kadar bu senatörler, karşı tasarının oylanmasının da önüne geçmeye yönelik adım atıp atmayacakları konusunda bir açıklama yapmadı.