ABD  Boko Haram İçin Harekete Geçti

ABD Boko Haram İçin Harekete Geçti

ABD'li ordu temsilcileri ile 35 Afrika ülkesinin genelkurmay başkanları Senegal'de bir araya geldi. Görüşmede Boko Haram ve Şebab'la yeni mücadele yöntemleri masaya yatırıldı

Afrikalı genelkurmay başkanları Senegal'in başkenti Dakar'da bir araya geldi. Afrika'daki güvenlik sorunlarıyla mücadele çabalarının ele alınacağı zirveye ev sahipliği yapan Senegal'in Savunma Bakanı Augustin Tine, açılış konuşmasında, kıtadaki terör, uyuşturucu kaçakçılığı, deniz güvenliği gibi sorunların, ordular arasındaki deneyimlerin paylaşılarak aşılabileceğini vurguladı.
 
Tine, 35 Afrikalı genelkurmay başkanına seslendiği konuşmasında, Afrika'nın sınırları aşan ve ülkeler için büyük sorun teşkil eden tehditlerle karşı karşıya kaldığını belirterek asker eğitim merkezlerinin önemine işaret etti.
Tine, ortak eğitim yaklaşımlarının hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Senegal Genelkurmay Başkanı Şeyh Gueye da mevcut güvenlik sorununun bölgesel ve kıta genelinde işbirliğinden başka seçenek bırakmadığına dikkati çekti. Zirvenin açılışında söz alan ABD'nin Dakar Büyükelçisi James Peter Zumwalt ise Afrika ordularına ülkesinin desteğini yineledi.
 
ABD'den üst düzey komutanların da katıldığı zirvede, Afrika ülkelerinin ABD ile askeri işbirliğinin geliştirilmesi, ebola, sıtma ve HIV'le ortak mücadele edilmesi çağrısı yapıldı. Zirve, 12 Şubat'ta sona erecek. Senegal, zirveye ev sahipliği yapan ilk Fransızca konuşulan ülke oldu.
 
BOKO HARAM'DAN ORTAK ORDUYA TEHDİT
 
Boko Haram, yayınladığı bir videoda, kendilerine karşı oluşturulan bölgesel askeri güce meydan okudu ve bu güce destek veren ülkelere daha çok saldırı düzenleneceği tehdidinde bulundu.
 
Video paylaşım sitesi YouTube'a yüklenen videoda, etrafı militanlarıyla çevrili Boko Haram lideri Ebubekir Şekau, oluşturulan bölgesel askeri güce "7 bin 500 asker çok az, gerçi 70 milyon asker de gönderseniz hepsini yeneceğiz" sözleriyle meydan okudu. Şekau, kendilerine karşı Nijerya'yı destekleyen Çad ve Nijer'e daha çok saldırı düzenleme tehdidini dile getirdi.
 
Nijerya ordusunun, ülkenin kuzeybatısındaki Yobe eyaletinin Damaturu kentini Boko Haram gruplarından kurtardığı haberlerini yalanlayan Şekau, "Almak istediğimizi aldıktan sonra kendi isteğimizle oradan ayrıldık" dedi.
 
NİJER'DE CEZAEVİNE SALDIRI
 
Öte yandan Boko Haram grupları bugün de, Nijer'de bazı tutukluları kurtarmak için cezaevine saldırı girişiminde bulundu. Nijer'e yönelik ilk saldırısını cuma günü düzenleyen Boko Haram grupları ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmada 2 Boko Haram üyesi öldü.
 
Sağlık yetkilisi Dr. Mamadu Alio, Nijerya sınırı yakınındaki Diffa kentinde, Boko Haram mensuplarının tutuklu bulunduğu cezaevine saldırmaya çalışan 3 kişiden 2'sinin öldürüldüğünü, 1'inin kaçmayı başardığını belirtti.
Alio, saldırganların cezaevinde bulunan bazı tutukluları kurtarmak için saldırıyı planladığını söylerken yerel yetkililer Boko Haram'ın ü sayısını arttırmak için cezaevini hedef aldığını söyledi.
 
Boko Haram'ın Nijer topraklarında cuma gününden itibaren düzenlediği saldırılarda 111 militan ölürken, 4 Nijer askeri ve 1 sivil de hayatını kaybetti.
 
BOKO HARAM'A KARŞI 8 BİN 750 ASKER
 
Nijerya ve sınır komşuları olan Kamerun, Benin, Çad ve Nijer, cumartesi günü bölgesel tehdit haline gelen Boko Haram'a karşı 8 bin 750 asker görevlendirme kararı almıştı.
 
Örgüt, ayrıca Youtube'da yayınladığı bir videoda, ilan ettikleri yönetimin kurallarını çiğneyen kişilerin cezalandırılmasına ait görüntülere de yer verdi. Boko Haram'ın, 2009'da lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
 
Yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi olan Nijerya'nın kuzeyinde faaliyet gösteren Boko Haram, geçen ay bazı kentleri kontrolü altına almış ve bu bölgelerde "yönetim" ilan etmişti. Örgüt, 2015 yılının başından beri Nijerya'ya komşu ülkelere düzenlediği saldırıları da artırdı.
 
Kaynak: Dünya Bülteni