ABD Bağdadi'yi hedefe koydu

ABD Bağdadi'yi hedefe koydu

IŞİD lideri Bağdadi için ABD'nin, El Kaide lideri Usame bin Ladin'i vuran Navy timini görevlendirdiği belirtiliyor. Ayrıca Bağdadi'nin bir hava saldırısı sonucu yaralandığı da ileri sürülüyor

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u 9 Haziran tarihinde ele geçiren IŞİD'e karşı bir süre sessiz kalan ardından "IŞİD'e karşı bir stratejimiz yok" diyen ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i vuran ABD'li özel kuvvetler ekibini Ebubekir El Bağdadi için Irak'a gönderdiği öğrenildi. 3 günden bu yana Bağdat'ta bekleyen özel ekibin Bağdat Havalimanı'nda İHA'lardan görüntü aktarımı ve operasyon merkezinde beklediği kaydedildi.
OPERASYON HAZIRLIĞI İDDİASI
ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 1 ay önce ekranların karşına geçip IŞİD'e karşı bir stratejilerinin olmadığını söylemişti. Ancak bu açıklamaya rağmen, Obama yönetiminin El Kaide lideri Üsame Bin Ladin'i vuran ABD'li ekibi Bağdadi'yi ölü ya da diri ele geçirmek için Irak'a gönderdiği iddia ediliyor. Askeri kaynaklar 51 kişilik özel ekibin 3 gün önce Bağdat Havalimanı'na geldiğini doğruluyor. Ancak askeri kaynaklar bu operasyonun Bin Ladin olayındaki kadar kolay olmayacağının da altını çiziyor.
BAĞDADİ'DEN 42 GÜNDÜR İZ YOK
Askeri kaynaklar, son 42 günden bu yana Bağdadi'nin nerede olduğunun dahi tespit edilemediğine dikkat çekerek, 'Eğer gelen özel ekibin amacı Bağdadi ise öncelikle sadece Irak'ta değil Suriye'de de çok ciddi bir fizibilite çalışmasının yapılması gerekir. Ayrıca, 42 günden bu yana telsiz kestirmeleri ve telefon görüşmeleri ile ilgili hiçbir istihbari çalışmada Bağdadi ile ilgili bir tespit yapılamıyor' yorumunda bulundular.
BAĞDADİ HAVA SALDIRISINDA YARALANDI İDDİASI
ABD medyasında yer alan bazı haberlere göre, Musul yakınlarında IŞİD liderlerinin de içinde bulunduğu bir konvoya hava operasyonu düzenlendi.
Bağdadi'nin de içinde bulunduğu IŞİD liderlerinin hedef alındığı konvoy, saldırıda tamamen yok edildi. Bağdadi'nin saldırıda ağır yaralandığı öne sürüldü. ABD hava operasyonunu doğrularken Bağdadi'nin vurulup vurulmadığına ilişkin bilgi vermek için çok erken olduğunu açıkladı.
IŞİD SÖZCÜSÜ EL ADNANİ ÖLDÜRÜLDÜ
ABD'nin başını çektiği koalisyonun Irak'ta gerçekleştirdiği hava saldırısında IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani öldürüldü. Irak İçişleri Bakanlığı, El Adnani'nin hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. Irak'ın Selahaddin ilinde faaliyet gösteren Selahaddin Operasyonlar Komutanlığı ise Beyci ilçesinde 80 IŞİD mensubunun öldüğünü açıkladı.