Abbas Yönetimi İsrail İle Gizli Görüşme Yapmış

Abbas Yönetimi İsrail İle Gizli Görüşme Yapmış

İsrail Kanalı 13, İsrail hükümetinin Abbas ile Gazze Deniz Kuvvetleri" sahasından gaz çıkarma olasılığını tartışmak için "gizli görüşmeler" yürüttüğünü ortaya çıkardı.

Kanal tarafından Perşembe akşamı yayınlanan bir basın haberinde, Benjamin Netanyahu hükümetinin Filistin Yönetimi ile Gazze Şeridi açıklarında "Gazze Denizcisi" olarak bilinen sahadan gaz çıkarmak için "gizli görüşmeler" içinde olduğu belirtildi.

Akdeniz sularında Gazze kıyısına 36 kilometre uzaklıkta bulunan ve geçen yıl sonunda oluşturulan gaz sahasıyla ilgili İsrail hükümetinin iç görüşmelerde bulunduğu belirtilen raporda, görüşmelerin yenilendiği belirtildi

Raporda, Filistinli güvenlik ve siyasi yetkilileri bir araya getiren Akabe ve Şarm El-Şeyh görüşmelerinde "Gazze Deniz" sahasını geliştirme ve gaz çıkarmaya hazırlama konusunun yer aldığı belirtildi.

Rapora göre, bu konudaki görüşmelere İsrail'in Akabe ve Şarm El-Şeyh heyetine başkanlık eden İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı ve işgal altındaki topraklardaki hükümet operasyonlarının koordinatörü Tzachi Hanegbi başkanlık ediyor. Gassan Alyan. Raporda, İsrail'in bu adımın Filistinlilere ekonomik olarak fayda sağlayacağına inandığı ve bunun uzun vadede güvenlik gerilimlerinin azaltılmasına katkıda bulunabileceği belirtildi.

Rapor, görüşmenin İsrail ve Lübnan'ın ülkenin kuzeyindeki Akdeniz'deki sahalardan gaz çıkarmasına katkıda bulunan deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin Lübnan ile yapılan anlaşmaya benzer bir anlaşma etrafında dönmediğini vurguluyor. ve rapor "böyle bir adımın uzun vadeli güvenlik ve siyasi yansımalarına" işaret etti.

Kanal, Gazze Deniz Kuvvetleri'nden gaz çıkarmaya başlama kararının "İsrail'in onayına bağlı" olduğunu belirterek, İsrail tarafının gaz sahalarını yasal olarak yönetme hakkının yalnızca ülkeler olduğunu ve bu nedenle " Filistin Yönetimi bunu tek başına yapamaz, dolayısıyla çözüm Mısır'ın bu projeye sponsor olması.

Raporda, bu konuda İsrail-Mısır görüşmeleri ortaya konulurken, son dönemde üst düzey İsrailli ve Mısırlı yetkililerin katılımıyla bu konuyu görüşmek üzere toplantılar yapıldığı belirtildi. Filistin Yatırım Fonu'nun Şubat 2021'de Müteahhitler Birliği ile Mısır “EGAS” ile Gazze gaz sahasının geliştirilmesi çabalarında işbirliği yapmak üzere bir anlaşma imzaladı

Kanal, "Gazze Denizinden" gazın çıkarılması için olası planların geliştirilmesi amacıyla İsrail Başbakanlık Ulusal Güvenlik Konseyi'nde yürütülen tartışmaların tamamlanmasıyla bu planların hayata geçeceğini belirtti. İsrail hükümetine sunulacak.

Rapora göre bu arada İsrail, Filistin Yönetimi ile Amerikan ve Mısır taraflarına çeşitli kanallar aracılığıyla İsrail'in iç müzakerelerinin yeniden başladığını bildirdi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, Mısır ve Amerika taraflarının bu çabalara desteklerini ifade ederken, Filistin tarafının "İsrail'in kararı olmadan sonuçlanan bu konuyu daha önce birkaç kez tartıştıktan" sonra İsrail'in çabalarını sorguladığını belirtti.

Geçen yüzyılın doksanlı yıllarının sonunda Doğu Akdeniz bölgesinde keşfedilen ve "Gazze Denizcisi" olarak bilinen ilk sahanın sahibi Filistinliler ve İsrail'in Filistinlilerin taleplerini reddetmesi nedeniyle bugüne kadar oradan gaz çıkarılamadı. .

Akdeniz sularında Gazze'nin 36 km batısında yer alan saha, 2000 yılında İngiliz Gaz Şirketi tarafından geliştirildi ve 2018'de yine ayrılan Royal Dutch Shell'in yararına bırakıldı.

Sahadaki rezervlerin 1,1 trilyon fit küp doğal gaz veya 32 milyar metreküp olduğu tahmin ediliyor ki bu da 20 yıllık bir süre için yıllık 1,5 milyar metreküp üretim kapasitesine eşdeğer.

"Mısır ile aramızdaki istişarelerde İsrail tarafına hiç değinilmiyor. Bize ait olanı alması için İsrail'e para vermeyeceğiz. Bu kabul edilemez. İsrail'in sadece işi engellememesi gerekiyor."

O sırada Filistin hükümeti, Gazze Şeridi açıklarındaki Filistin gaz sahasını finanse etmek ve işletmek için Mısır ile bir anlaşmayı tamamlamak amacıyla Filistin Yatırım Fonu'nu, yani “egemen fon”u takip edecek bir bakanlar komitesi kurulduğunu duyurdu.

Geçen yılın sonunda, İsrail Kamu Yayın Kurumu Kan 11, "Mısır, İsrail ve Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi kıyılarında bir doğal gaz sahası geliştirmek konusunda anlaştığını" bildirdi. Gaz sahasının kârının Filistin Yönetimi ve İsrail'e geri döneceğine dikkat çekti.

Kaynak: TEVHİDHABER