"AB VE BASINI DARBECİLERE DESTEK OLDU"

"AB VE BASINI DARBECİLERE DESTEK OLDU"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Ankara'da açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, darbe girişiminden sonra Avrupa'nın takındığı tavrı değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Dışişleri Resmi Konutu'nda ortak açıklama yapıldı.

"AB VE BASINI DARBECİLERE DESTEK OLDU"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

"Demokrasi, insan hakları ve hukuk hedef alındı. OHAL ilan edildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 15. maddesine bazı kısıtlamalar getirildi. Biz bundan sonra Avrupa Konseyi'ne gerekli bildirmeleri yapacağız. Amacımız darbe içerisinde yer alanların hukuk çerçevesinde cezalandırılmasıdır.

AB'nin bu ziyaretini önemsiyoruz. Avrupa Konseyi ile yakın iş birliği içindeyiz. Bilgilendirme sürecek. Demokrasi anlayışımızdan taviz vermedik, vermeyeceğiz. Reform süreci güçlü bir şekilde devam edecek. AB ve Avrupa basını yanlış tutumundan vazgeçmeli.

"DÜRÜST OLUN"

Diğer kurumlarada ziyaret olacaktır. AB ve basını bugüne kadarki yaklaşımlarda darbecilere destek olunmada ve cesaretlendirmektedir. Dürüst ve dengeli olun."

"DARBE GİRİŞİMİ KABUL EDİLEMEZ"

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland'ın konuşmasından satırbaşları;

"Darbe girşimi sonrası desteğimizi iletmek için buradayım. Türkiye, son derece vahşet saldırılarıyla karşı karşıya kaldı. Türkiye, demokrasi alanında attığı adımlar için son derece büyük övgüyü hak ediyor. Tabiki bu darbe girşimi asla kabul edilemez. Türk halkının üzerine ateş açıldı. TBMM gibi kurumlara bombardıman yapıldı. Darbe olsaydı Avrupa Konseyi üyeliği askıya alınırdı.

O gün gece yarısından önce bu olayların kabul edilemeyeceği konusunda yazı yayınlamıştık. Ama darbenin hangi yönde gelişeceğini bilmiyorduk.

Tabi bu olan bitenler içerisinde TBMM'de bulunan siyasi partilerle bir araya geleceğim. Bu süreçte sergilenen tablo çok önemlidir.

TBMM'de birlik sergilenmiş olması önemli ve anlamlıdır. Gizli örgütle ilgili adımlar atılmalı. Bu örgütün varlığının bilgisine sahibiz. masumiyet karinesi saygı duyulan bir ilkedir. "