AB, Refah sınır kapısının kontrolünü istiyor

AB, Refah sınır kapısının kontrolünü istiyor

AB, Gazze ve Mısır arasındaki sınır kapısı Refah'ın kontrolünü üstlenmek istiyor.

Gazze ile Mısır arasındaki sınır kapısının açılmasını sağlamak için AB, kontrolü üstlenebileceğini açıkladı. Alman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, görevi üstlenmek için kalıcı bir ateşkesin sağlanmasının şart koşulduğu bildirildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liebermann, teklifi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, Almanya ve AB'nin, Filistinlilerin Mısır'la yaptığı ticareti kontrol etmek için, Gazze'ye müfettişler göndermesi gerektiğini söyledi. 'Bild' gazetesine demeç veren Liebermann, Avrupa'nın politik önderliğini yapan Almanya'nın Gazze konusunda aktif bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Daha önce 2005 ve 2007 yılları arasında, Alman polis ve gümrük memurlarının da katıldığı 'Eubam' adı altında bir görevle, Refah sınır kapısı AB tarafından kontrol edilmişti. Ancak uzun bir süreden beri, Gazzeli Filistinliler için ekonomik bakımdan hayati önem taşıyan sınır kapısı kapalı tutuluyor.

Diğer taraftan Alman, Fransız ve İngiliz dışişleri bakanları tarafından Gazze'de Uluslar arası bir kontrol görevi üstlenilmesi teklif edildi. Bu görevle bölgede Filistinlilerin kullandığı tünellerin kapatılması ve askeri amaçlı grupların silahsızlandırılması öngörülüyor.