Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

5G, DSÖ, chip derken

Kontür, performansa endeksli “kast sistemi”.. Komünistlerin “sınırsız toplum” hayali, dijital dünyanın “yeni normal” dünyasında artık geçmişte kalan bir ideal olarak kalacak.

Yeni dünya düzeninde, herkes bu yeni kast sisteminde kendine bir yer bulmak zorunda. Değilse gereksiz insanlar kategorisinde tasnif dışı biyolojik kalabalıklar kategorisinde değerlendirilecek. Her şey sisteme uyum performansınıza bağlı olacak. O şekilde tüketim hakkı elde edecek, o şekilde statü kazanacak ve terfi edeceksiniz. 

Yeni dünya 5G ile yerden, Starlink ile gökten denetlenecek ve her şeyiniz big data merkezlerinde kayıt altına alınacak ve GPT3’lerle analiz edilecek ve insanlık tek bir merkezden yönetilecek.

Bugün “kişisel verilerin korunması” diye bir yasa var ya, gelecekte büyük ihtimalle böyle bir sorun olmayacak. Nesnelerin bilgileşimi ile insanların hayallerini bile okuyabileceksiniz. 

Türkiye’den birtakım bilim adamları ve şirketler şimdiden bu proje kapsamında çalışmalara başladı bile. Birçok üniversite bu lobiler ile birlikte çalışıyor. Meslek örgütleri de. Siyasiler ve bürokratlar, ya da basın ve sivil toplum bir şekilde ya bu lobinin yanında duruyor, ya da bir şekilde susturuluyor.

Mesela bizim Eczacılık, Sağlık, Gen, Gıda, Tarım, Hayvancılık, Bilim ve Teknoloji ile ilgili meslek odaları neden bu konu ile ilgilenmezler.

Microsoft, Tesla, Huawei elini kolunu sallayarak çıktıkları yolda ilerlemeye devam ediyorlar. Microsoft, Antalya Tüketici Mahkemesine başvurarak müdahil olarak dinlenmememi talep etmiş.

Dünya Sağlık Örgütü, özel birtakım statü ve imtiyazlarla ülkemizde ofis açıyor ve Türkiye bu anlamda DSÖ’nün pilot ülkesi haline getiriliyor. Üniversiteler ve toplumumuz onların ortak çalışma alanı artık. Mesela Türkiye’den 3 bilim insanının bu projelerde önemli görevler üstlendiği haberi yer almıştı basında. 

Dünyanın birçok ülkesinde adım adım 5G teknolojisine geçilirken bir yandan da 6G için çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede oluşturulan ve 350 araştırmacının yer aldığı 6G ekosistemine Türkiye’den de 3 bilim insanı görünür ışıkla haberleşme ve makinelerarası / nesnelerarası haberleşme konularına yönelik 6G çalışmaları yapan gruba dahil olmuş.

Konu ile ilgili haber şöyle: “Kablosuz haberleşme ve özellikle hücresel sistemlerde dünyanın önde gelen ülkelerinden Finlandiya’nın Academy of Finland kurumunun öncülüğünde kurulan ve önemli birçok üniversiteyle endüstri ortaklarını bünyesinde bulunduran ‘6G Flagship’ adlı ekosistem, şimdiden 5G sonrası için kolları sıvadı. Oluşturulan ekosistem bünyesinde, 2030’lara doğru kullanılması planlanan 6G teknolojilerinin araştırma çalışmalarına başlandı. 6G çalışmalarıyla ilgili 2019 Eylül ayında dünyanın ilk 6G White Paper’ını yayınlayan 6G Flagship konsorsiyumunun 2020 Mart ayında düzenlediği 6G Zirvesi’ne, Türkiye’den Kadir Has Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erdal Panayıcı, Doç. Dr. Serhat Erküçük ve Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Şadi, görünür ışıkla haberleşme ve makineler arası haberleşme konularına yönelik 6G bildirileriyle katılım gösterdi. 6G Flagship bünyesinde kurulan, dünyanın birçok önemli üniversitesinden ve teknoloji şirketinden araştırmacıların dahil edildiği 6G Expert Groups’a da çalışmalarıyla kabul edilen Prof. Dr. Panayırcı, Doç. Dr. Erküçük ve Dr. Öğr. Üyesi Şadi, 6G alanında 12 farklı özel araştırma konusuna odaklı ilk ‘white paper’ların yayınlanmasına ve dünyayla paylaşımına da önemli katkılarda bulundu.”

Türk akademisyenlerin white paper’ları, University of Oulu tarafından haziran ayında resmi olarak yayınlandı.

Bir yandan 5G konusundaki tartışmalar devam ederken, öte yandan 2030 için 6G çalışmaları yapılmaya devam ediyor.

4G, 2011 yılından beri kullanılıyor. 4G, bilindiği üzere 100 Mbps’e kadar hız sunuyor. 4.5G olarak adlandırılan sistemlerin hızı ise 300 Mbps, 450 Mbps arası bir hızlara erişilebiliyor. 5G ile sunulacak hız 1000 Mbps. Yani 5G, 4G’nin 10 katı. Dikkat 6G, 5G’nin 100 kat daha fazla bir hız anlamına geliyor. 

Bilgi otoyolunda hız 1.000.000 Mbps! Yani 5G’nin 1000 kat fazlası.

1G - Birinci nesil cep telefonu teknolojisi hızla gelişti. 10 Kbps ile başlandı. 

2G - İkinci nesil cep telefonu aktarımı. İnternet hızı 50 Kbps oldu.

3G - Bu nesil saniyede yaklaşık 2 Megabit taşıma kapasitesine sahip oldu

4G - Bu nesil saniyede 1 Gigabite kadar çıkabilmektedir.

5G - Bu nesil saniyede 10-100 Gigabit işleyebilmelidir.

6G - 5G’den yaklaşık 100 kat daha hızlı internet sunacağı planlanıyor.

Korkulan o ki, 5G zaten insanlık için bir felakete sebeb olacağında, insanlık 6G ile yaygın bir şekilde tanışamayacak. Ya da insanlık uzaya taşındığından, yerdekiler, ölmeden yeraltı ve deniz altlarında, uzaydaki kolonilerde yaşar gibi yaşıyor olacaklarında, böyle bir teknoloji ile haberleşecekler. Ya da bu gücü elinde bulunduranlar siber diktatörlere dönüşecekler.

Böyle bir dünyaya gidiyor muyuz, sürükleniyor muyuz, savuluyor muyuz!!?

COVİD bu komplonun bir kandırmacası, biyolojik ajanı olması sakın! 

Selâm ve dua ile.

Bu yazı toplam 658 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar