Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Irak hükümetinden, başta BM Güvenlik Konseyi'nin terörle mücadeleyle ilgili kararları olmak üzere uluslararası yükümlülüklerini iki ülke arasında mevcut iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde yerine getirmesini beklediğini bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin bir Türk televizyonu kanalına verdiği mülakatta bazı ifadelerinin, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin 7 Ağustos tarihinde Türkiye'ye yaptığı ziyaretten önce ve ziyaret sırasındaki gelişmelerle örtüşmediğinin görüldüğü kaydedildi. Zebari'nin de içinde yer aldığı Başbakan Maliki başkanlığındaki Irak heyetinin Türkiye'yi ziyareti sırasında, iki ülke başbakanları tarafından imzalanan "Mutabakat Muhtırası"nda, PKK'nın bir terör örgütü olduğunun teyit edildiği hatırlatılarak şunlar kaydedildi:
"Muhtırada bahsi geçen 'Terörle Mücadele Anlaşması, Zebari'nin de üyesi olduğu Maliki hükümetiyle hükümetimiz arasında, üzerinde Mayıs 2006'dan bu yana çalışılmakta olan ve iki tarafın da ziyaret gününe kadar büyük ölçüde üzerinde mutabık kaldıkları bir taslaktır. Dolayısıyla söz konusu anlaşma taslağının Irak tarafı için dayatma olmadığı değerlendirilmektedir. Ayrıca, teknik nitelikli olan ve ziyaret sırasında imzalanması öngörülmüş bulunan 'Terör ve Örgütlü Suçla Mücadeleye İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın taslak metni tarafımıza bizzat Irak hükümetince iletilmiş ve tarafımızdan önemli ölçüde kabul görmüştür. Türkiye, Irak hükümetinin başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terörle mücadeleyle ilgili kararları olmak üzere, uluslararası yükümlülüklerini iki ülke arasında mevcut iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde yerine getirmesini beklemekte ve bu konuda atacağı adımları izlemektedir."
Zebari'nin Açıklamalarına Ankara Tepkili
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin, Türkiye ile Irak hükümeti arasında imzalanan mutabakat muhtırasının içeriğine ters düşen açıklamaları Ankara'nın tepkisine neden oldu.
Güncel Haberleri
İŞGALCİ İSRAİL, BATI ŞERİA’DA 34 YENİ YERLEŞİM PLANINI ONAYLADI
İRANLI KOMUTAN MUSAVİ'NİN SON MESAJI ORTAYA ÇIKTI
Devrim Muhafızları küçük kız çocuğun isteğine kayıtsız kalmadı! Pembe füze...
Levent'teki İsrail Konsolosluğu yakınında silahlı çatışma: 2 kişi etkisiz hale getirildi
Levent Gültekin: İran, ABD'nin Yenilmez Olduğu Algısını Sarstı