Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD'den, Irak'taki şiddet eylemleriyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle geçen hafta tutukladığı İranlılar'ı serbest bırakmasını talep etti.
CNN televizyonuna konuşan Zebari, "İranlıların, suçsuz bulunmaları halinde serbest bırakılmaları için ABD Büyükelçiliği ve Amerikan Merkez Komutanlığı ile irtibata geçtik" dedi.
Zebari, Irak'ın, ABD güçleri tarafından tutuklanan İranlılar hakkındaki soruşturmaya "taraf olmadığının" da altını çizdi.
Konuya ilişkin daha önceki açıklamalarını yineleyen Zebari, İranlılar'ın, hem Bağdat hem de bölgesel Kürt yönetiminin izniyle yıllardır Erbil'deki "irtibat ofisi"nde çalışan görevliler olduğunu söyledi.
Zebari ayrıca, sözkonusu tutukluların, "İran'ın siyasi sistemi ve dış politikasında derin nüfuz sahibi olan" İran Devrim Muhafızları üyeleri olduğunu kaydetti.
ABD birlikleri, geçtiğimiz Perşembe günü İran'ın Erbil şehrindeki "irtibat ofisi"ne baskın düzenleyerek 6 İranlıyı tutuklamış, daha sonra bir kişiyi serbest bırakmıştı.
Yıllardır Erbil'de Çalışıyorlar
Zebari, tutuklanan İranlılar'ın, hem Bağdat hem de bölgesel Kürt yönetiminin izniyle yıllardır Erbil'deki "irtibat ofisi"nde çalışan görevliler olduğunu söyledi.
İran Haberleri
İran: İnsanlığın refahını zedeleyen silahları üretmiyoruz
Hamaney: Büyük ölçekli bir propaganda savaşıyla karşı karşıyayız.
Avrupalı diplomatlar: İsrail 2026'da İran'a saldırabilir
İran'da Terör Örgütüne Operasyon!
İran'dan yeni açıklama: Canımız pahasına kararlıyız