Yasakçı kafa özürlü

Anayasa değişikliğine rağmen başörtüsü yasağını sürdüren rektörler ve Üniversitelerarası...


Anayasa değişikliğine rağmen başörtüsü yasağını sürdüren rektörler ve Üniversitelerarası Kurul’a tepkiler artarak sürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Hizmet-İş Kadın Komitesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Kadın Dayanışması” adlı etkinlikte, başörtüsü yasağı eleştirilirken, yasakçı rektörlere tepki yağdı.


KAFALARI ÖZÜRLÜ
Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan konuşmasında, yasakçı rektörleri “kafaları özürlü” olarak nitelendirdi. Başörtülü öğrencileri üniversite ve iş yaşamına sokmama dayatmacılığını sürdüren yasakçı rektörleri, kadının toplumsal hayata girme çabası önünde önemli bir barikat olarak gördüklerini belirten Arslan, “Kadının özgür bir kadın olarak kendi giyimine müdahale edilmesi ve sonuçta onun eğitim ve çalışma hakkından mahrum edilmesi, çağımızın en önemli insan hakları ihlalidir. Bu ihlal ülkemizde kangren haline gelmiştir. TBMM tarafından yapılan anayasal düzenlemeyi içine sindiremeyen, kadın özgürlüğünü değil kadının esaretine kilitlenmiş üniversite rektörleri, bir kısım üniversite mensupları ve provokasyona açık öğrencilerin içler acısı halini sizlere bırakıyorum. Kafaları özürlü olduğu için kadın özgürlüğüne tahammül edemeyenleri sağlıklı toplumsal yapımız tedavi edecektir diye düşünüyorum. Yasakçı rektörler, başörtülü kızların eğitim hakkını gasp ediyor, kadının kıyafeti ve bedeni üzerinde siyaset yapmaya çalışıyorlar” dedi.
Yasakçıların paranoyalarla ülke enerjisini boş yere heba ettiklerini belirten Arslan, bunlardan en önemlisinin de beyin göçü olduğunu söyledi. Kız öğrencilerin “başörtülü” diye eğitim haklarının gasp edildiğini ifade eden Arslan, “Sırf kıyafetlerinden dolayı eğitim göremeyen kızlarımızın ülkemizi terk ederek başka ülkelerde eğitimlerini sürdürmeleri ve sonrasında çalışma hayatına o ülkelerde devam etmeleri ülkemizin eğitimli kadın işgücü açısından önemli bir kayıptır” dedi.
Türkiye’de kadının sosyal yaşama katılması için hukuki düzenleme anlamında çok önemli adımlar atıldığını belirten Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ise, yasalarda ve kanunlarda kadının sosyal, siyasal ve kültürel yaşama katılması önünde hiçbir engel bulunmadığını söyledi. Bugün yaşanan eğitim sorununun baş sorumlusunun yasakçı rektörler olduğunu belirten Uslu, “Türkiye’de çok ciddi yasalar değişti. Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişiklikle, başörtülü kızlarımızın gasp edilen hakları teslim edilmiştir. Yasa açısından bir sorun yok. Sorun kafada. Rektörler komitesi veya Üniversitelerarası Kurul üyesi olması önemli değil. Yasakçılar, kadının kimliğine, tercihine müdahale ediyor, zulmediyor” dedi.
“KRİZ TÜCCARLIĞI YAPIYORLAR”
AK Parti Ankara Milletvekili Doç. Dr. Aşkın Asan da, iktidar olarak kadının haklarının genişletilmesi için çok önemli adımlar attıklarını belirterek, “Bugün başörtüsü yasağını sürdürmek isteyenler, her şeyden önce kriz tüccarlığı peşindeler. Onların derdi kriz çıkarmak, karmaşa yaratmak ve gerginlik doğurmaktır” dedi.
YABANCI KONUKLAR KOMİK BULDU
Etkinliğe katılan Azerbaycan, Özbekistan, Sudan ve KKTC’den gelen konuklar, Türkiye’de uygulanan başörtüsü yasağını “komik” diyerek değerlendirdi. Kendi ülkelerinde başörtülülerin her türlü kamu hizmeti alma ve verme özgürlüğü bulunduğunu belirten konuklar, yasağı uygulamaya devam eden yasakçı rektörleri ise hayretle izlediklerini söylediler.

vakit

Güncel Haberleri

İŞGALCİ İSRAİL, BATI ŞERİA’DA 34 YENİ YERLEŞİM PLANINI ONAYLADI
İRANLI KOMUTAN MUSAVİ'NİN SON MESAJI ORTAYA ÇIKTI
Devrim Muhafızları küçük kız çocuğun isteğine kayıtsız kalmadı! Pembe füze...
Levent'teki İsrail Konsolosluğu yakınında silahlı çatışma: 2 kişi etkisiz hale getirildi
Levent Gültekin: İran, ABD'nin Yenilmez Olduğu Algısını Sarstı