Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen), Üniversitelerarası Kurul’a korsan toplantı davası açıyor. Yapılan yasal düzenlemelerin ardından Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın üniversite rektörlerine gönderdiği "Başörtülü öğrencileri derse alın.."
talimatını bahane ederek bir grup rektörün 28 Şubat günü Üniversitelerarası Kurul’u kullanarak bir araya gelmesini yargıya taşıyacak olan Eğitim Bir-Sen, savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Pazartesi günü Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na dilekçe verecek olan Eğitim Bir-Sen hukukçuları, YÖK Kanunu'nun 11. maddesinin ihlal edildiğine dikkat çekecek ve ÜAK’ın ancak bilimsel kararlar alabileceğini, başörtüsü gibi siyasi bir gündemle toplanmasının yasal olmadığını ihbar edecek. Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “ÜAK hakkında, yasal olmayan bir toplantı düzenlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacağız. Kurul, bilimsel gündemle toplanması gerekirken siyasi gündemle toplanmıştır. Bu da YÖK Kanunu’nun 11. maddesi ile çelişmektedir. Dilekçemizi hazırladık, savcılığa teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da, Perşembe günü toplanan ÜAK toplantısı öncesinde benzer bir açıklama yaparak, “Türban ÜAK'ın görevi değil” mesajı vermişti. Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, ÜAK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın belirlediği "T.C. Anayasası'nın bazı maddelerinde yapılan değişiklik nedeniyle son günlerde türbanla ilgili yaşanan gelişmeler" başlıklı gündem konusunun ÜAK'ın görev alanına girmediğini vurgulamıştı. Özcan, bu görüşünü 1 Şubat 2008 tarihinde katıldığı ÜAK toplantısında da dile getirildiğini anımsatmıştı. ÜAK'ın görev ve yetkilerine de değinen Özcan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 11. maddesine göre ÜAK'ın akademik bir organ olduğunu belirterek, Kurul'un karar alabileceği konuları şöyle sıralamıştı:
Yükseköğretim planlaması çerçevesinde üniversitelerin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerini koordine etmek, uygulamaları değerlendirmek, YÖK'e ve üniversitelere önerilerde bulunmak.
Teşkilat ve kadro yönünden ve YÖK kararları doğrultusunda üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılayacak önlemleri teklif etmek.
Üniversitelerin tümünü ilgilendiren eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetleri ile ilgili yönetmelikleri hazırlamak veya görüş bildirmek.
Aynı veya benzer nitelikteki fakültelerin ya da üniversitelere veya fakültelere bağlı diğer yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretimine ilişkin ilkeler ve süreler arasında uyum sağlamak.
Doktora ile ilgili esasları takip etmek ve yurtdışında yapılan doktoraları, doçentlik ve profesörlük unvanlarını değerlendirmek.
Doçentlik sınavlarını düzenlemek ve ilgili yönetmelik gereğince doçent adaylarının yayın ve araştırmalarının değerlendirilmesi ve doçentlik sınavları ile ilgili esasları tespit etmek ve jürileri seçmek.
ÜAK'a, Korsan Koplantı Davası
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen), Üniversitelerarası Kurul’a korsan toplantı davası açıyor.
Güncel Haberleri
İŞGALCİ İSRAİL, BATI ŞERİA’DA 34 YENİ YERLEŞİM PLANINI ONAYLADI
İRANLI KOMUTAN MUSAVİ'NİN SON MESAJI ORTAYA ÇIKTI
Devrim Muhafızları küçük kız çocuğun isteğine kayıtsız kalmadı! Pembe füze...
Levent'teki İsrail Konsolosluğu yakınında silahlı çatışma: 2 kişi etkisiz hale getirildi
Levent Gültekin: İran, ABD'nin Yenilmez Olduğu Algısını Sarstı