Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin tarihi, manevi, kültürel ve dini bağlara sahip olduğu Afrika’daki gelişmeleri ve kıtanın karşı karşıya kaldığı sorunları yakından ve dikkatle izlediğini belirterek, "Yakın zamanda Afrika kıtasındaki büyükelçiliklerimizin adedini, mevcudun iki katına çıkarmayı ve 10 ülkede büyükelçilik açmayı hedefliyoruz" dedi.
Gül, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Senegal Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade onuruna Çankaya Köşkü’nde öğle yemeği verdi.
Yemeğe, aralarında TBMM Başkanı Köksal Toptan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ve Ankara Valisi Kemal Önal’ın da bulunduğu davetliler katıldı.
Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Wade’nin Türkiye’yi ziyaret eden ilk Senegal Cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, bu ziyaretin Türkiye için mutluluk ve onur kaynağı olduğunu söyledi.
Senegal Cumhurbaşkanı’nın Afrika kıtasında bir çok önemli proje geliştiren seçkin bir devlet adamı olduğunu ifade eden Gül, Wade’nin "Afrika’nın Kalkınması için Yeni Ortaklık" (NEPAD) işbirliği ve kalkınma planının fikir babaları arasında yer aldığını söyledi.
Senegal’in Afrika’nın ve Afrika kıtasının ötesinde uluslararası toplumun önemli ve saygın bir üyesi olduğunu anlatan Gül, ülkenin, özellikle Afrika’da, BM’nin barışı koruma operasyonlarına destek verdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Senegal’in BM bünyesindeki "Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi"ne başkanlık ettiğini ifade ederek, Türkiye’nin de bu komitenin üyesi olarak Senegal ile birlikte başarıyla çalıştığını söyledi.