Katledilen ve işkenceye maruz kalan Çeçenlerle ilgili tazminat davalarından ardı ardına kötü haberler alan Rusya, bu kez Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Parlamentosu"nun eski başkanını öldürmekten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"nde mahkum oldu.
1977-1999 arasında Çeçen-İçkerya Parlamentosu başkanı olan Ruslan Alihaciyev"in 2000"de kaçırıldıktan sonra öldürülmesiyle ilgili davada Rusya devletinin 54.4 bin dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı. Tazminat Alihaciyev"in annesine ödenecek.
Alihaciyev 17 Mayıs 2000"de Çeçenya"nın Şali kentinde iki helikopter ve zırhlı araçların desteğinde yürütülen bir saldırı sırasında silahlı ve kamuflajlı askerlerce evinden alınarak götürüldükten sonra bir daha kendisinden haber alınamamıştı. Mahkeme gözleri bağlanarak götürülen Alihaciyev"in akıbetinin ne olduğuna dair Rus makamlarının makul bir açıklama yapmadığını, bundan da öldürüldüğü sonucunun çıktığını belirterek "Devlet öldürmüş olmalı" dedi.
Alihaciyev, 2005"te Rusların şehid ettiği Çeçen-İçkerya Devlet Bakanı Aslan Mashadov"un yakın isimlerden biriydi.
Ajans Kafkas