Nijerya Devlet Başkanı üstündeki baskılar artıyor

Nijerya'nın başkentinde 70 kişinin ölümüne sebep olan patlamadan bir ay, 276 kız öğrencinin kaçırılmasından bir gün sonra Nijerya Devlet Başkanı kuzeydeki Kano şehrinde siyasi bir mitingde dans ederken görüldü.

Nijerya'nın başkentinde 70 kişinin ölümüne sebep olan patlamadan bir ay, 276 kız öğrencinin kaçırılmasından bir gün sonra Nijerya Devlet Başkanı kuzeydeki Kano şehrinde siyasi bir mitingde dans ederken görüldü.

Jonathan kız öğrencilerin kaçırılması hakkında iki hafta sonraya kadar bir açıklama yapmadı.

O zamanlar kızların kaçırılması Twitter TWTR +5.57% 'da büyük yankı uyandırmıştı ve Jonathan'ı ülke içinde ve dışında eleştirilerin odağında bırakmıştı.

2010'dan beri Devlet Başkanlığı'nda olan Jonathan yıllardır hükümetin İslamcı militan grup Boko Haram'ı yenmek üzere olduğunu söylüyor.

Bazı Nijeryalı yetkililer militanlara karşı savaşta yeterli desteği bulamadıkları için merkezi hükümeti suçluyor. Yetkililer askerlerin Boko Haram ile savaşabilmek için yeterli silah ve mühimmata sahip olmadıklarını söylüyor.

"Militanların birçok roket güdümlü el bombaları var. Uçaksavarları var," diyen Borno eyaletinin valisi Kashim Shettima, "Boko Haram bizim ordumuzdan çok daha iyi bir şekilde silahlanmış," şeklinde görüş bildirdi.

Shettima, 300'ü aşkın kişinin geçen haftaki bir saldırıda öldürüldüğü Gamboru kasabasında kurbanların aileleriyle buluşurken konuştu. Shettima kasabanın yakıldığını, evlerin kül olduğunu, yüzerce aracın zarar gördüğünü ve önemli bir köprünün yıkıldığını açıkladı.

"Bu militanların gelip köylerimizi kasabalarımızı yakıp yıkması olayın vahametini gözler önüne seriyor," diyen Shettima, "Artık uykumuzdan uyanıp 'devekuşunu oynamayı' bırakmalıyız," ifadesini kullandı.

Destekçileri için Jonathan ülkeyi uzun süre yöneten güçlü liderlerden sonra bir ferahlık getirdi. Eleştirenler ise Jonathan'ı kurbanlar için empati mesajlarını vermesine rağmen militanları durdurmak için çok az efor sarf eden pasif ve etkisiz bir devlet başkanı olmakla suçluyor.

Jonathın'ın politikaları ve sönük liderlik stili ekonomi için iyiye yaramış gözüküyor. Ekonomi yüzde 8 ile büyüyor ve büyüklüğü Güney Afrika'yı yakaladı. Yatırımcılar Nijerya'yı hükümetin iş dünyası üzerindeki kontrolünün azaldığı bir ülke olarak gördüklerini söylüyorlar. Örnek olarak devlet kontrolündeki enerji santralleri elektrik kesintilerini sonlandırmak isteyen yatırımcılara satıldı.

Zoologken siyasetçi olan Jonathan 1999'da Nijerya'nın petrol zengini Bayelsa eyaletinde vali yardımcısı olarak seçildiğinde militanlar ve petrol hırsızları Nijerya'nın günlük 2 milyon varillik petrol sektöründen pay istiyorlardı. Jonathan yönetimi militanlara silah bırakmaları için para verdi. Militanlar önceleri petrol çalmak için kullandıkları boru hatlarını korumak için milyonlarca dolar aldılar. Petrol hırsızlığı artarken, göreceli barış da arttı.

Umaru Musa Yar'Adua 2010'da görevdeyken vefat ettikten sonra devlet başkanlığı koltuğuna oturan Jonathan, şu anda pazarlığa açık olmayan bir terörist grupla karşı karşıya. Boko Haram hükümetin arabulucu olarak gönderdiği yetkilileri de öldürdü.

Boko Haram ülkenin fakir kalan kuzey bölgesindeki gücünü arttırırken, Jonathan güçlü bir muhalefete karşı partisini gelecek senenin başında yapılacak olan seçimlere hazırlamakla meşgul durumda. Jonathan'a yakın isimler devlet başkanını eleştirenlerin olayın bütününü göremediğinde ısrar ediyorlar.

Jonathan'ın güvenlik işleri eski danışmanı Dimieari Von Kemedi, Jonathan'ın seçim kampanyalarındaki görüntülerine ilişkin, "Kendisi bu kızları kurtarmaya yüzde 100 odaklanmış durumda. Jonathan üzgün, kızgın ve çalışıyor ama ortada ilgilenilmesi gereken siyasi işler vardı," dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nda eleştirilere karşı kendini savunan Jonathan, "Acı içindeyim. Bu kızlar güvenli bir şekilde ailelerine geri getirilene kadar iki gözüm açık uyumayacağım," ifadesini kullandı.

Cuma günkü konuşmasında kaç tane daha kızın kaçırılmış olabileceğini düşündüğü belirten Jonathan, "200'ün üstünde kişiyi araçlara bindirmek zor," dedi.

Jonathan ayrıca eleştirilere cevaben Nijerya ordusunun operasyonlarını filme almadıkları için pişmanlık duyduğunu, "O zaman gerekli görmediğimiz için tek yapmadığımız şey uçaklarla, helikopterlerle ordunun yaptığı operasyonları videoya çekmek oldu," sözleriyle belirtti.

Geçen hafta Jonathan'ın eşi Patience Jonathan gazetecilere kız öğrencilerin kaçırılmasının yalan haber veya eşinin elini zayıflatmak için abartılmış bir haber olabileceğini söylemişti.

Goodluck Jonathan'ın yardımcılarından Oronto Douglas, devlet başkanının kız öğrencilerin kaçırılmasından 15 Nisan'da olaydan sadece birkaç saat sonra haberinin olduğunu belirtti.

Douglas, Jonathan'ın güvenlik yetkilileriyle hemen bir toplantı düzenlediğini ancak kızların güvenliğini riske atmamak için kaçırılmalarla ilgili konuşma yapmadığını söyledi.

Devlet başkanlığı sözcüsü Doyin Okupe ise önemli Nijeryalı siyasetçiler ve yakınları öldüğünde Twitter hesabı üzerinden taziye mesajları yollarken Boko Haram'ın öldürdüğü Nijeryalılar hakkında çok az bahsetmesinden dolayı eleştiriliyor.

Jonathan'ın kızların kaçırılmasından bir gün sonra kuzeydeki seçim kampanyasından yerel lider Olubadan'ın doğum gününe katıldığı, Jonathan'ın sözcüsü Okupe'nin Twitter'dan "Devlet Başkanı Jonathan Olubadan'ın yüzüncü yaşını kutluyor," mesajını göndermesiyle anlaşılmıştı. Okupe hesabında yaşlı yerel lider büyük bir doğum günü pastasına doğru yaklaşırken yanında yüzü sevinçle parlayan ve alkış tutan Jonathan'ın olduğu bir resim yayımladı.

Bu durum birçok Nijeryalının hoşuna gitmedi.

"Bu insanların çocukları kayıp ve kimse bunun hakkında konuşmuyor veya bir şey yapmıyordu," diyen Twitter'da "Kızlarımızı Geri Getirin" (#BringBackOurGirls) kampanyasını başlatan Nijeryalılardan Chine Ezekwesili, "Hükümet açıkçası uyuyordu," şeklinde görüş bildirdi.

Afrika Haberleri

Gazze'den Mısır'a Gitmenin Bedeli Beş Bin Dolar
Fas ile Siyonist Şirket Arasında Yeni Anlaşama İmzalandı!
Mısır'da İhvan'ın 8 liderine idam Cezası Verildi!
Filistinlileri Sina'ya Sürmeye Hazırlanıyorlar! Siyonist Yetkililerin Kahire Ziyaretinin Ayrıntıları Belli Oldu!
Güney Afrika'dan Acı Açıklama: Soykırım suçu da işlese Cezasız Kalıyor