Muğniye'nin Ölümü de Wikileaks'ta!

Wikileaks'teki bilgilere göre, Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi ABD'li diplomatlara Mugniye’nin öldürülmesiyle ilgili bilgi aktarmış

Wikileaks sitesinin yayınladığı Amerikan diplomasi belgelerine göre, Suudi Arabistan'ın Lübnan eski büyükelçisi Abdül Aziz Havace, Beyrut'taki Amerikalı diplomatlara, Hizbullah'ın Suriye'nin başkenti Şam'da iki yıl önce öldürülen İmad Mugniye'nin suikastinden Suriyelilerin sorumlu olduğuna inandığını aktardı.

Guardian gazetesinin bugünkü sayısında belgelere dayandırılarak verilen haberde, Hizbullahın liderlerinden Mugniye suikastinin Suriye yönetimi içerisinde sarsıntıya yol açtığını ve güvenlik teşkilatındaki rakip kanatların karşılıklı suçlamalarına sebep olduğunu bildirildi. Gazetenin haberine göre olay aynı şekilde Ortadoğu'nun her tarafında sorumlunun kim olabileceğine dair, akıl almaz tahminler yapıldı.

Belgelere göre arabasına gelişmiş bombalar yerleştirilmek suretiyle öldürülen Mugniye'nin suikasti Beşşar Esat rejimini hayrete düşürdü. Öyle ki askeri istihbarat yetkilileri ve genel istihbarat müdürlüğü güvenlik açığının suçunu birbirlerinin üzerine attılar.

Lübnan'daki dönemin Suudi Arabistan büyükelçisi Beyrut'taki Amerikan diplomatlarına, ölümünden bir gün sonra güney Beyrut'taki cenazesinde İran, dışişleri bakanıyla temsil edilirken hiçbir Suriyeli görevlinin katılmadığı Mugniye'nin ölümünden Hizbullah'ın Suriyenin sorumlu olduğuna inandığı bilgisini ulaştırdı. Büyükelçi Havace'ye göre İran dışişleri bakanının Lübnan'a geliş sebebi böyle düşünen Hizbullah'ı teskin etmek ve Suriye'ye karşı eyleme geçmesini engellemek içindi

Gazete, Amerikalı diplomatların Havace'ye dayandırarak yazdıkları bir notta: "Suriye ve İsrail Mugniyeni'nin tasfiyesi için anlaştılar" ifadesini kullandı.

Amerikalı diplomatlar raporlarında "Suikast İran-Suriye ilişkilerini gerginleştirdi. Belki de İran Havace'nin, olayda Suriyeli parmağının olduğu şüphesini paylaşıyor. Aralarındaki ilişkiler bir yıl sonra, İran devrim muhafızlarına bağlı 'Kudüs Tugayı' komutanı (Lübnanlı bir kaynak, onların Hizbullah'ın askeri faaliyetlerinden sorumlu olduklarını söyledi.)General Kasım Süleyman'ın 2009 yılının sonlarındaki ziyareti gibi bir dizi düşük temsilli ziyaretin akabinde düzeldi."




dünyabülteni

Güncel Haberleri

İran'ın denizaltıları Hürmüz Boğazı'nı nasıl kontrol ediyor?
İran Kuş Avlar Gibi Helikopter ve Uçak Düşürüyor!
İran İle Fransa Anlaştı! İran'dan Diplomasi Dersi!
İran, Amerikan F-35 savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı (FOTO)
İran’dan Hürmüz Boğazı'nın kullanımına ilişkin açıklama