Bilindiği üzere Gazze halkının, sınır kapılarının kapatılmasından kullandığı tüneller, ambargo girişiminin fiyaskoyla sonuçlanmasına yol açmıştı.
İsrail'in Gazze savaşı sırasında tünellerin olduğu bölgeyi yoğun bir şekilde bombalaması da sonuç vermedi. Filistin halkı, zorunlu ihtiyaçlarını tünellerden Gazze'ye sokmaya başardı.
Bunun üzerine Mısır, Gazze sınırına çelik duvar örmeye başladı. Duvarın uzunluğu en az 11 kilometre olacak. Yerin en az 18 metre derinliğine kadar inecek olan bu duvarın yüksekliği yer yer 30 metreye kadar yükselecek.
Duvarın finansmanını Amerika karşılarken, 18 ay içerisinde duvarın tamamlanması bekleniyor. Duvarda kullanılacak güçlendirilmiş çeliğ, Amerika Birleşik Devletleri'nde imal edilmiş olup şiddetli patlamalara dayanaklı olduğu açıklandı.
Fetih Hareketi dışında tüm Filistin, sınırda örülen bu duvara tepki gösteriyor, duvarın ambargoyu daha da şiddetlendireceğini düşünüyor.
Mısır ve Fetih Hareketi ise duvarın, dış tehditlere karşı bir savunma hattı olduğu kanısında.