Toplantıya başta işgal hapishanelerinde yedi ay süren tutsaklığından sonra serbest bırakılan eski Kadın İşleri Bakanı Meryem Salih olmak üzere birçok milletvekili ve çok sayıda Filistinli katıldı.
Pazartesi (30 Haziran) günü yapılan toplantıda konuşan milletvekili Meryem Salih, Filistin halkını, Siyonistlerin hapishanelerinde bulunan başta bakanlar, milletvekilleri, kadın ve çocuklar olmak üzere, tüm esirleri selamladıktan sonra, yaşanmakta olan bu acı duruma hür dünyanın müdahale etmesini, haksız bir şekilde işgal hapishanelerinde tutulan Filistinlileri bırakması ve kendilerine yapılan hak ihlallerini durdurması için Siyonist İsrail'e baskı yapmasını istedi.
Konuşmasında: "Esirler sabırlı insanlardır. Çektiklerinin ecrini Allah'tan bekliyorlar. Fakat bizim de, gözlerimizle müşahede ettiğimiz sıkıntı ve işkenceleri nakletmemiz gerekir." diyen Meryem Salih, Siyonist yönetimin seksen Filistinli kadını hapishanelerinde tuttuğunu, bunlardan bazılarının birkaç müebbetle yargılandıklarını (Ahlam Temimi 16 kez) ve yine bunlar arasında on bir yıldır tutuklu bulunanlar olduğunu söyledi.
Salih konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: " Bu esirler aynı zamanda annedirler. Bunlardan arkalarında yardımsız ve desteksiz beş, yedi veya dokuz çocuk bırakanlar var. Yine bunlardan çocuğunu cezaevinde dünyaya getirip iki yıl sonra bebeği kucağından alınanlar var. Hatta bunlardan bazılarının kocaları da tutuklanmış ve çocukları anasız babasız bırakılmıştır."
Yaşadığı yedi aylık tutsaklıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Meryem Salih acı tecrübelerini şu şekilde anlatmaya devam ediyor: "Esirlerden bazılarında kronik hastalıklar baş göstermiş. Kanser, böbrek, tansiyon, göz vs. bunlardan bazılarıdır. Bunların hastalıklarının tedavi edilmesi bir yana, bir tek tablet ilaç bile bulamıyorlar. Bazı esir kadınların, güvenlik amaçlı engellemeler veya akrabalık ilişkisinin olmadığı gerekçesiyle çocukları, kardeşleri veya başka yakınları tarafından ziyaret edilmeleri engelleniyor. Zira işgalcilerin örfünde çocukla babası, anneyle kızı, anneyle kardeşleri arasında bir yakınlık bulunmamaktadır."
Meryem Salih tutsak bayanların güneşin girmediği, karanlık, haşerelerin gezindiği hücrelerde tutulduklarını söyledi. Hatta, esir bayanların hücrelerine giren havanın miktarına bile, aralıklarla açılıp kapatılan demir pencereler vasıtasıyla cezaevi yönetiminin müdahale ettiğini belirtti.
Esir bayanların özgürlüğü özlediklerini, fakat kendilerine en çok sıkıntı veren hususun Filistin safındaki bölünmüşlük olduğunu ifade eden Meryem Salih, tutsak bayanların kendilerinin esaretten ancak güçle kurtulabileceklerini, Filisin halkının güçlü olabilmesinin de ancak birliğini sağlaması ve içindeki bölünmüşlüğe son vermesiyle mümkün olabileceğini, ifade ettiklerini söyledi.
Dünya ve İslam âlemindeki özgür insanlara da bir çağrıda bulunan Meryem Salih, Filistin halkının onurunu ve hakkını müdafaa eden Filistinli kadınların serbest bırakılması için çaba göstermelerini istedi.
FİEM