KKTC"de Kur"an düşmanlığı

“Maddi imkânsızlık” gerekçesiyle yaz Kur’an kurslarını başlatmadan iptal eden KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın, 2006 bütçesinde Devlet Tiyatroları ve Devlet Senfoni Orkestrası’na yaklaşık 1 trilyon

Senfoni"ye var ama!
22 Haziran tarihli sayısında Milliyet, yavru vatanda "Rum"a hizmet"e soyunarak, adadaki Türk askerini "işgalci" olarak gören üç beş öğretmenden ibaret olan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası"nın "dini eğitimi" engelleme gayretine destek çıkmış ve KKTC MEB"inin yayınladığı bir genelge ile "imamlara okullarda ders verdirileceğini" ileri sürmüştü. 23 Haziran tarihli sayısında Vakit, kartelin olayı saptırdığını, sözkonusu yaz okullarında Kur"an kursu değil, Din Kültürü dersinin yanı sıra yabancı dil, halk dansı, müzik gibi çok sayıda seçmeli derslerin verilmesinin öngörüldüğünü ortaya koymuştu.

"Maddi imkânsızlık" gerekçesiyle yaz Kur"an kurslarını başlatmadan iptal eden KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı"nın, 2006 bütçesinde Devlet Tiyatroları ve Devlet Senfoni Orkestrası"na yaklaşık 1 trilyon lira ayırdığı belirlendi. 2006 KKTC bütçesinde Devlet Tiyatroları"na 733 milyar 919 milyon, Devlet Senfoni Orkestrası"na ise 171 milyar 128 milyon lira ayrıldı. Böylece bu iki kaleme ayrılan para 904 milyar lirayı buldu. Uzmanlar KKTC"nin 15 merkezinde Kur"an kursu eğitimi verilmesi halinde ihtiyaç duyulacak bedelin sadece 100 milyar lira olacağını söylüyorlar.
İŞTE GERÇEK NEDEN İTİRAFI
KKTC"nin Eğitim Sen"i olarak bilinen KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu"nun şu itirafları, bakanlığın geri adımının asıl sebebini ortaya koydu: "Bakanlığın yaz kurslarını iptal etmesinde, Milliyet Gazetesi başta olmak üzere medyanın yanında, manevi destek gördüğümüz CHP ve Eğitim Sen"in büyük bir etkisi oldu."
KKTC"de Türk askerini "işgalci" olarak gören üç beş öğretmenden ibaret olan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası"nın Milliyet"in de desteğiyle, yaz okullarında seçmeli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi verilmesinin öngörülmesi karşısında başlattığı kampanya sonuç verdi.
KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Din Kültürü dersinin yanı sıra yabancı dil, halk dansı, müzik gibi çok sayıda seçmeli derslerin verilmesinin öngörüldüğü projeyi başlatmadan iptal ettiğini açıkladı. Gerekçe olarak ise "para yok" iddiasını ortaya attı.
SENFONİ"YE VAR!
"Maddi imkânsızlık" gerekçesiyle yaz Kur"an kurslarını başlatmadan iptal eden KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı"nın, 2006 bütçesinde Devlet Tiyatroları ve Devlet Senfoni Orkestrası"na yaklaşık 1 trilyon lira ayırdığı belirlendi. 2006 KKTC bütçesinde Devlet Tiyatroları"na 733 milyar 919 milyon, Devlet Senfoni Orkestrası"na ise 171 milyar 128 milyon lira ayrıldı. Böylece bu iki kaleme ayrılan para 904 milyar lirayı buldu. Uzmanlar KKTC"nin 15 merkezinde Kur"an kursu eğitimi verilmesi halinde ihtiyaç duyulacak bedelin sadece 100 milyar lira olacağını söylüyorlar.
VAKİT"İN TEKLİFİ
Konu hakkında görüştüğümüz KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, yavru vatanda Kur"an kursu düzenlemenin sözkonusu olamayacağını söyledi. Öztoprak"ın "Bu mümkün değil. Yaz okullarında din dersi verilmesini öngörmüştük.
Onu da maddi sebeplerden ötürü yapamadık" demesi üzerine şu teklifi gündeme getirdik: "Türkiye"de bu işi üstlenebilecek vakıflar var, bize her gün müracaat ediyorlar. Ayrıca gazete olarak da bu işi organize edebiliriz. Ne dersiniz?" Bakan Öztoprak, bu teklifimizi Bakanlar Kurulu"nda değerlendirebileceklerini söyledi.
MÜSTEŞAR: MADDİ İMKANIN SAĞLANMASI HALİNDE YAZ OKULLARI AÇILACAK
Konuyla ilgili görüşmemizde "Halk yaz kurslarını istiyor. "Açılsın" diyor. Projeyi koyduk ortaya. Ancak geri çekmek zorunda kaldık. Bunun, bazı kesimlerin tepkisiyle alakası yok!
Sebep tamamen maddi imkânsızlık" diyen Bakanlık Müsteşarı Erdoğan Sorakın da, teklifimiz üzerine "Bu projemizi ertelemiş bulunuyoruz.
Tamamen rafa kaldırmadık. Maddi imkânın sağlanması halinde yaz okullarında eğitime başlayacağız. Bu noktada teklifiniz çok yerinde, teşekkür ederiz. Konuyu değerlendireceğiz" diye konuştu.
İŞTE GERÇEK NEDEN İTİRAFI
KKTC"nin Eğitim Sen"i olarak bilinen KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu"nun şu itirafları, geri adımın asıl gerekçesini ortaya koydu: "Bakanlığın yaz kurslarını iptal etmesinde, Milliyet Gazetesi başta olmak üzere medyanın yanında, manevi destek gördüğümüz CHP ve Eğitim Sen"in büyük bir etkisi oldu."
KTÖS"DEN KİLİSEYE EVET, CAMİYE HAYIR MESAJI
KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu, Rum kesiminde Kilise"nin devletin her alanına hâkim olduğunu da itiraf etti. "Rum kesiminde Kilise"nin egemen olduğunu söylediğiniz halde KKTC"de neden dinin tasfiye edilmesini istiyorsunuz? Bütünleşme sağlanırsa bu şekilde milli kimliğinizi nasıl yaşatacaksınız" şeklindeki sorumuza Başkan Varoğlu, "Laikliğe aykırı olduğu için din eğitimine karşıyız. Milli kimliğimizi ise, şimdiye kadar nasıl muhafaza etmişsek şimdiden sonra da muhafaza ederiz" karşılığını verdi.
Azınlığın tahakkümü
Laikçi kesimden gelen baskı üzerine yaz kurslarını iptal eden KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı"na, çeşitli STK ve siyasi parti temsilcilerinden tepki gelmeye devam ediyor.
KKTC Yeni Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Nuri Çevikel, "Rum hayranı marjinal çevrelerin baskısıyla bu karar alındı. Baskılar din özgürlüğüne açık bir saldırıdır.
Halk Kur"an dersi istiyor, 3-5 İslâm düşmanı ise bunu engelliyor. KKTC"de Kur"an eğitimine karşı çıkanların ortak özelliği, Rum yanlısı ve Türkiye düşmanlığıdır. Hükümet buna boyun eğmemeli" dedi.
MADDİ İMKANSIZLIKLAR BAHANE
KKTC Din Görevlileri Sendikası Başkanı Mehmet Dere ise, yaz kurslarını iptal eden Bakanlığın,
gerekçe olarak "maddi imkânsızlıklar"ı öne sürmesini inandırıcı bulmadıklarını söyledi.
Dere, "Din üzerinde maksatlı bir baskı var. Yasakçı ve din karşıtı küçük bir azınlık, kendileri gibi düşünen medya tarafından desteklenince yaz kursları iptal edildi. Boş durmayacağız. Hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağız" şeklinde konuştu.
YILDIZ: "BU DİN KARŞITLIĞIDIR"
Diyanet Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız da, Türkiye"de olduğu gibi Kıbrıs"ta da önyargılı insanların hayırlı hizmetlerin önünü kestiğini belirterek, "Bu din karşıtlığıdır.
Dine müdahaledir.
Bu yasaklamaya neden olanları şiddetle kınıyorum" şeklinde tepki gösterdi.

Vakit

Güncel Haberleri

İŞGALCİ İSRAİL, BATI ŞERİA’DA 34 YENİ YERLEŞİM PLANINI ONAYLADI
İRANLI KOMUTAN MUSAVİ'NİN SON MESAJI ORTAYA ÇIKTI
Devrim Muhafızları küçük kız çocuğun isteğine kayıtsız kalmadı! Pembe füze...
Levent'teki İsrail Konsolosluğu yakınında silahlı çatışma: 2 kişi etkisiz hale getirildi
Levent Gültekin: İran, ABD'nin Yenilmez Olduğu Algısını Sarstı