Kırgızistan'da peçe yasağı

Kırgızistan'da kamusal alanda kadınların peçe takması ve dini toplantılar yapılmasını yasaklayan karar onaylandı.

Kırgızistan'da kamusal alanda kadınların peçe takması ve dini toplantılar yapılmasını yasaklayan karar onaylandı.

Radio Free Europe/Radio Liberty'nin haberine göre, karar, Kırgızistan Meclisi’nin dini alanlara yönelik yaptığı değişikliğin bir parçası olarak Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından 21 Ocak'ta imzalanarak yürürlüğe girdi.

1 Şubat 2025'de uygulanmaya başlayan yasak, kamusal alanda peçe takan kadınlara ve hapishaneler, gözaltı merkezleri, askeri birlikler, huzurevleri ve engelli bakım evleri gibi kamusal alanlarda dini toplantı yapanlara 20 bin Kırgızistan Somu (8 bin 230 TL) para cezası uygulanmasını öngörüyor.

Kırgız milletvekilleri yasağın güvenlik nedeniyle gerekli olduğunu, böylece insanların yüzlerinin görülebileceğini ve kimliklerinin tespit edilebileceğini söyledi fakat muhalifler, yasağın kadınları ne giymek istediklerini seçme özgürlüğünden mahrum bıraktığını söylüyor.

Asya Haberleri

Hürmüz krizi petrol piyasasını sarsıyor
“Sadık Vaat 4”ün 53. dalgası: Al Dhafra Hava Üssü hedef alındı
Hürmüz çıkmazı… İran boğazı Washington için nasıl tuzağa çevirdi?
İşgalci ABD'nin İran'a karşı yürüttüğü savaş, Washington'ın kaynaklarını tüketiyor ve Çin'in Asya'daki etkisini güçlendiriyor.
Kim Jong Un’dan Araplara çağrı: Büyük İsrail ile yüzleşirsiniz