Kepenkler Bugün İndirildi

Hükümet ilaç şirketleri ile indirimde uzlaşırken, düzenlemeyi protesto eden eczacılar, bugün kepenk indiriyor

Bakan Dinçer, eyleme katılacak eczacılara sözleşme feshi resti çekti.
Memurlardan sonra eczacılar da bir günlük eyleme imza atacak. İlaç giderlerini azaltmaya dönük yeni düzenleme yürürlüğe girerken, düzenlemenin eczaneleri kapatma noktasına getireceğini savunan Türk Eczacıları Birliği de (TEB) Türkiye genelindeki tüm eczanelerin bugün kepenk kapatacağını açıkladı. Hükümet yeni sistemle orijinal ilacın fiyatını referans fiyatın yüzde 66'sına çekerken, eczaneler ellerindeki stoklar nedeniyle zarar edeceklerini savunarak, bir günlük eylem kararı almıştı. 51 bölge başkanın imzasıyla TEB tarafından yayınlayan bildiride, hükümetin eczacıların yeni düzenlemeyle sadece küçük kâr düşüşü yaşayacağını açıklamasının meslek onuruna hakaret teşkil ettiği ifade edildi.

SGK GERÇEKLERDEN UZAK


SGK'yı eczacı birliklerini bölmekle suçlayan bildiride "SGK düzenlemeyle sadece dokuz eczanenin batacağını ileri sürmekte.Böylece SGK ülke gerçeklerinden ne kadar uzak olduğunu kendi ağzından ifade etmiştir" denildi. SGK'nın 2 Aralık'ta yaptığı 'Eczanelerin zarar ederek kapanmayacağı' açıklamalasına atıfta bulunulan bildiride "SGK, 'küçük bir kâr düşüşü nedeniyle' eczanelerimizi kapattığımızı iddia ederek, meslek onurumuzla oynamaktadır. Bizim feda edecek tek bir eczanemiz yok" ifadesi kullanıldı.

'TEHDİDE RAĞMEN KAPALIYIZ'


Türk Eczacıları Birliği'nin ilaç fiyatlarının düşmesine karşı olmadığı vurgulanan bildiride, "Eczacının geliri doğrudan ilaç fiyatlarına bağlıdır ve böyle olmaktan çıkartılmalıdır" denildi. TEB, akşam saatlerinde de Bakanlık ile anlaşma sağlandığı, eczanelerin kapatılmayacağı şeklinde yayılan söylentilerin doğru olmadığını web sitesinde duyurdu. Bakanlık veya başka bir kamu kurumu ile herhangi bir uzlaşma, anlaşma bulunmadığı kaydedilen açıklamada, Bakan'ın yaptığı stok zararlarının karşılanacağı açıklamasının, eczacıların sorununun ancak çok küçük bir kısmına çözüm olabileceği vurgulandı. Açıklamada, tüm tehdit ve baskılara rağmen eczanelerin bugün kapanacağı belirtilerek, "Kapatanla sözleşme yapmam diyenler sözleşme yapacak tek bir eczane bile bulamayacaktır" denildi. Öte yandan Bakanlar Kurulu'nun Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Kararı, dün Resmi Gazete'de yayımlandı.

UZLAŞMADAN AİFD MEMNUN


Araştırmacı İİaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner orijinal ve jenerik ürünler ile Türkiye'de jeneriği olmayan orijinal ürünlerin fiyatında yaşanan sorunun diyalogla çözüme kavuşturulmasının olumlu olduğunu vurgulayarak, "Hükümetimizin duyarsız kalmaması bizi memnun etti" dedi.

İLAÇTA TASARRUF 2.5 MİLYAR TL


Sağlık harcamaları içinde en önemli payı ilaç giderleri alıyor. Avrupa ülkelerinde sağlık giderlerinin yüzde 15'ini ilaç harcamaları oluştururken, Türkiye'de bu oran yüzde 44'ü buluyor. Bu yılın 34.7 milyar liralık sağlık bütçesinden yaklaşık 15.5 milyar lira ilaca harcanacak. Bugün yürürlüğe giren ilaç fiyat kararnamesi ile devletin tasarrufu 32.5 milyar lirayı bulacak.

ANAHTAR BIRAKTILAR


Eczacılar, 1 günlük kapatma eylemi öncesinde, birçok ilde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önüne temsili olarak eczane anahtarlarını bıraktı. Ankara'da SGK binası önünde toplanan Türk Eczacıları Birliği (TEB) üyesi eczacılar, düzenlemeyi ve SGK'yı protesto etti. Eczacılar bugün de Tünel'den Taksim'e kadar yürüyecek.

İSTANBUL' DA NÖBETÇİ ECZANE SAYISI ARTIRILDI


İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, bir günlük kapatma eylemi nedeniyle İstanbul genelindeki 5 bine yakın eczanenin nöbetçi olanlar hariç kapalı olacağını bildirdi. Güngör, eylem nedeniyle vatandaşların mağdur olmaması amacıyla nöbetçi eczane sayısının artırıldığını söyledi. Buna göre, özellikle reçete çıkışlarının çok yoğun olduğu, hastane ve sağlık birimlerinin bulunduğu bölgelerde nöbetçi eczane sayısı 3 katına çıkarıldı. Nöbetçi listesi eczanelere yazılacak, Güngör, "Eylem nedeniyle vatandaşın ilaca ulaşamaması gibi bir durum söz konusu olmayacak'' dedi.

Güncel Haberleri

Devrim Muhafızları küçük kız çocuğun isteğine kayıtsız kalmadı! Pembe füze...
Levent'teki İsrail Konsolosluğu yakınında silahlı çatışma: 2 kişi etkisiz hale getirildi
Levent Gültekin: İran, ABD'nin Yenilmez Olduğu Algısını Sarstı
Bütçeyi festivale değil vatandaşa ayırın
İran'ın denizaltıları Hürmüz Boğazı'nı nasıl kontrol ediyor?