İsrail Kapı Bekçisi Arıyor

İsrail Filistin Devleti Değil Kapı Bekçisi İstiyor

İşgal devleti Dışişleri Bakanı Bayan Tzipi Livni, ABD’li meslektaşı Bayan Rice ile görüşmesinde İsrail’in güvenliğinin Filistin devletinden öncelikli olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra Filistin’in işgalden kurtarılması için meşru mücadele veren direniş gruplarını kastederek “terör”le savaşın da bir Filistin devletinin kurulabilmesi için şart olduğunu iddia etti.

Rice’ın Bush’un çağrısıyla düzenlenecek Sonbahar (Annapolis) Konferansı’nın hazırlık çalışmalarını yürütmek amacıyla işgal altındaki Kudüs’e gelişi esnasında onunla görüşme yapan Bayan Livni, pragmatist Filistinli liderlerle Hamas’ı birbirinden ayırmak gerektiğini söyledi. Bununla birlikte pragmatist liderlerle prensipte anlaşma sağlansa bile bunun uygulamaya geçirilmesinin, çizilecek yol haritasına göre aşılacak merhalelerde gerçekleşebileceğini iddia etti. Bunu söylerken kastettiği, işgal devletinin kendi hesabına Filistin direnişiyle bilfiil savaşan bir yönetimin ortaya çıkacağından kesin emin olmadıkça bir Filistin devleti kurulmasına da imkân vermeyeceği idi.

Livni’nin bu açıklamaları Sonbahar Konferansı’nın Filistin devleti kurulması yönünde herhangi bir müşahhas gelişmenin önünü açmayacağını, bütün yoğunluğun Siyonist işgal devletinin geleceğinin sağlama alınmasıyla ilgili planlarda olacağını ortaya koyuyor.

FIEM

Filistin Haberleri